PRÁCE 🧰

VIDEO: Jak vybrat autobaterii do auta?

22. 4. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Základní info k auto-moto bateriím Auto-moto baterie a nabíjení

Vybrat správnou baterii do auta není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Vše se řídí normami a velice snadno může dojít k tomu, že si domů přinesete z obchodu takovou, která se třeba do auta nevejde.

Jak vybrat autobaterii?

Co se týče výběru té správné z hlediska kvality, tak tomu jsme se už věnovali. Doporučujeme si článek přečíst, protože tam zmiňujeme jeden ne tak úplně známý fígl, podle kterého lze odhadnout, jak moc bude autobaterie kvalitní.

Rozměry autobaterie

Ale nejde jen o značku nebo řadu, je potřeba koukat i na to, aby byla baterie s vozem kompatibilní. Zásadní jsou rozměry, které určují, jestli se vůbec vejde do "kastlíku" nebo zkrátka do prostoru pro baterku vyhrazený.

Kvalitní autobaterie v nabídkách e-shopů

Značeny jsou na vnějším obale, obvykle na nálepce od výrobce. Je asi jasné, že větší akumulátor do auta půjde ztuha, ale není úplně vítězství koupit naopak menší, pokud třeba váš rozměr není zrovna na skladě.

Menší baterka má většinou i menší kapacitu, na kterou nemusí být elektrická soustava vozu stavěna. Dojde k rychlejšímu opotřebení autobaterie, v horším případě nebude třeba v zimě stačit na nastartování studeného motoru.

Norma

Pohlídejte si i shodu normy, která udává startovací proud měřený za dost náročných podmínek. Ten je značený normou EN. Typická hodnota je třeba 680 ampér a na štítku bude uvedeno "680 A EN". Někde poblíž bude i hodnota napětí (nejčastěji 12V) a kapacita baterky (např. 74Ah).

Vybírejte baterie pro motocykly online

Akumulátor

Důležitý je i typ akumulátoru. Klasické olověné s elektrolytem se dnes dělají jako bezúdržbové, ale pro moderní vozy se stop-start systémy jsou nevhodné. Tam přijde většinou typ označovaný jako EFB, které lépe snášejí vysokou opakovanou zátěž.

Pokud umí vůz rekuperovat energii při brzdění, bude v něm patrně AGM baterie, která je dražší.

Do motocyklů se většinou používají baterky gelové (označené GEL). Ty nejsou tak náchylné k samovybíjení, což se hodí, pokud motorku majitel na zimu odstaví.

Jak vybrat autobaterii

Zdroj info: Project autoaku Klatovy.
Zdroj médií: Flickr.

Podobné články