PRÁCE 🧰

Autobaterie z Tesca – žádná hrůza, ale trochu péče by to chtělo

11. 10. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Kde koupit baterie Nákup autobaterie Auto-moto baterie a nabíjení

Není výjimkou, že na podzim narazíte v obchodech, kam se chodí převážně pro potraviny, i na akumulátory do aut. Zašli jsme do supermarketu Tesco a zjistili jsme, v jakém stavu jsou autobaterie, které se tam prodávají.

Autobaterie ze supermarketu Tesco

Předně něco k nákupům autobaterií obecně – je lepší pořizovat toto zboží ve specializovaných obchodech. Dobrého prodejce autobaterií poznáte tak, že jich má vždy minimálně část napojenou na nabíječky, které udržují potřebné nabití a nedovolí napětí poklesnout natolik, aby docházelo k sulfataci elektrod. Ta je totiž největším nepřítelem autobaterií obecně a snižuje jejich životnost. Jediný akceptovatelný stav, ve kterém je možné prodávat autobaterii, je napětí 12,6 V až 12,8 V, což značí nabitou baterii. Cokoliv jiného znamená, že na péči o akumulátor prodejce dlabe.

Do Tesca jsme se vypravili s jednoduchým digitálním testerem autobaterií. Je to sice docela levný přístroj, ale ukazuje poměrně spolehlivě, jak na tom akumulátor je. Jeho opotřebení vypočítává po zadání typu autobaterie a startovacího proudu, nicméně vypočtené hodnoty bereme s rezervou. Tester si změří vnitřní odpor a aktuální napětí, z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že skutečně umí rozpoznat baterii novou, opotřebenou i takovou, která je totálně v háji.

Příslušný regál v obchodě jsme neměli problém najít, autobaterie logicky nejsou skladovány někde u potravin, ale spíše u příslušenství k autům. Popravdě jsme nečekali, že uvidíme značkové výrobky, jako například Bosch. Domnívali jsme se, že obchod bude chtít zaútočit na zákazníky hlavně cenou, takže v regálu budou no-name značky.

Autobaterie Bosch P0105

Jako první jsme se rozhodli změřit autobaterii Bosch, u které tester po připojení na póly hlásil napětí 12,54 V. Znamená to dostatečně nabitou autobaterii, ačkoliv trochu ji „docucnout“ by neuškodilo. Bohužel, vnitřní odpor měl o něco vyšší hodnotu, než bychom očekávali a na elektrodách tedy již patrně bude nějaká sulfatace. Zde tester hlásil, že akumulátor je zdravý na 88 %. Když kupujeme značkový produkt, čekali bychom lepší výsledek. Tipujeme, že tento konkrétní akumulátor je staršího data výroby, jedná se možná o skladovku z loňska, kterou před nedávnem někdo dobil.

Autobaterie Bosch P0107

Hned vedle byla autobaterie stejné značky, takže proč nezměřit i tu, že? Napětí 12,5 V není vyloženě špatné, vnitřní odpor odpovídá nové autobaterii. Zajímavé je, že tester vyhodnotil startovací proud 628 A, ačkoliv výrobce udává 540 A. To není nic zvláštního, popravdě většina zdravých akumulátorů zvládne větší hodnotu, než udává výrobce, navíc tester Konnwei je skutečně jen orientační a v tomto směru vůči němu máme omezenou důvěru.

Autobaterie Varta Black Dynamic C14

Akumulátor u nás asi nejpopulárnější značky (která navzdory přesvědčení mnoha motoristů nikdy nebyla česká), nevyšel vyloženě špatně. Naměřili jsme 12,53 V a vnitřní odpor 6,54 miliohmů. Je tedy znát, že stoprocentní kondice to nebude, ale klidně pět šest let ještě tato baterie poslouží bez problémů. Třetí autobaterie s napětím ne úplně optimálním v řadě napovídá, že na údržbu se docela kašle. K nabití dojde možná po sezóně, tedy tipujeme zhruba v lednu, kdy už může sulfatace dost pokročit.

Autoaterie Power Boost

Největší překvapení našeho testu! Dole v regálu se krčila autobaterie neznámé značky, kdoví jaké provenience. Zde jsme čekali průšvih. Jenže chyba lávky, přátelé! Ukázalo se, že je plně nabitá a její kondice je excelentní. Vnitřní odpor odpovídal novému akumulátoru, napětí bylo dokonce 12,72 V, to je jakoby ji včera někdo nabíjel. Dokonce jsme si o její póly umastili ruce, protože je měla namazané jakousi vazelínou, což nás sice v tu chvíli nepotěšilo, ale jako zákazníci bychom byli spokojeni.

Zhodnocení

Totální průšvih nepřišel žádný, ale popravdě výhra to až na poslední testovaný kousek nebyla. Pořídit si ne zrovna levný akumulátor Bosch, který už má víc zhruba desetinu životnosti za sebou a patrně nebude úplně nejnovější, to je z pohledu zákazníka ne úplně dobrý kauf. Na druhou stranu je potěšující zjištění, že lze v regálu najít i produkt, který je zcela nový a na 100 % připravený sloužit. Realita ukázala, že je to do značné míry loterie.

Abychom zjistili, jak se k tomu staví samotný supermarket, zeptali jsme se tiskové mluvčí Ivy Pavlouskové, jak se o autobaterie starají a jak zajišťují, aby zákazník dostal stoprocentně kvalitní produkt. Odpověď na náš email ponecháme bez komentáře:

„Naši zákazníci se mohou spolehnout, že autobaterie u nás zakoupené jsou vždy v požadované kvalitě. O autobaterie se vždy řádně staráme.“

Jak vybrat autobaterii v supermarketu

Už v úvodu článku jsme varovali, že jakýkoliv supermarket není úplně ideální místo pro koupi autobaterie. Pakliže jste okolnostmi donuceni vybírat právě na takovém místě, máme pro vás jednu radu – kupte autobaterii, která bude nejméně zaprášená. Pravděpodobně si běžný člověk nenosí do obchodu testery baterií nebo multimetr a jediným vodítkem stáří produktu tak bude vrstva prachu na něm. A ještě jeden fígl si neodpustíme – těžší baterie je obvykle kvalitnější. Máte-li dva produkty o stejných kapacitách, zkuste je potěžkat a berte raději tu, která se víc pronese.

Zdroj info: Tesco.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články