PRÁCE 🧰

Jak se mám rozhodovat při koupi nové baterie

7. 1. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Základní info k auto-moto bateriím Auto-moto baterie a nabíjení

Každého řidiče to jednou za čas potká. O co jde? Přeci o výměnu staré, vysloužilé autobaterie za nový model. Víte, podle jakých kritérií vybírat novou autobaterii?

Koupě nové baterie

Na co si dát pozor při koupi nové baterie

Vybíráte nový akumulátor do auta a nevíte, jak se rozhodnout? Volit byste měli hlavně podle parametrů jednotlivých baterií. Jedním z nich je technologie, kterou akumulátor využívá. Vybírat můžete mezi různými technologiemi olověných baterií, tedy mezi standardními s volným elektrolytem, EFB bateriemi a AGM bateriemi.

Dále berte v potaz kapacitu baterie. Čím modernější a vybavenější auto vlastníte, tím větší kapacitu by baterka měla mít. Po objemnějších bateriích by měli sáhnout také majitelé dieselových vozů. Při výběru dbejte i na to, že kapacita uvedená na obalu a skutečná kapacita výrobku se mohou lišit až o 10 %. Vyplatí se sáhnout i po baterii s dostatečným startovacím proudem.

U některých parametrů byste měli mít jistotu, že odpovídají vašemu vozu. Mezi ty patří například napětí nebo rozměry. Pokud byste koupili novou baterii, která by sice vypadala skvěle, ale byla moc velká, nedostali byste ji do auta. U menší baterie naopak riskujete, že nebude mít dostatečný výkon.

Sedět by mělo i pólování. To se liší hlavně u evropských a asijských vozů. Rozdíl je nejen v umístění pólů, ale také v jejich velikosti. Kdybyste sáhli po baterii s nevhodným pólováním, mohli byste při jejím zapojování tvrdě narazit. Pokud budete vybírat pečlivě, určitě zvolíte takový výrobek, který vám bude poctivě sloužit několik let.

Když už se budete radovat z nové baterie, neměli byste zapomínat ani na tu starou, která dosloužila. Tu byste měli odevzdat buď u prodejce nebo ve sběrném dvoře, kde ji odborně zlikvidují.

Zdroj info: Odborník, internet.
Zdroj médií: redakce.

Podobné články