PRÁCE 🧰

Jakou autobaterii koupit a jak poznat tu nejlepší?

22. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Kde koupit baterie Nákup autobaterie Auto-moto baterie a nabíjení

Vybrat tu správnou autobaterii je poměrně jednoduché, stačí znát základní parametry. Jenže vybrat tu správnou a dobrou autobaterii je trochu složitější, existuje však jedna velmi jednoduchá finta, jak kvalitní akumulátor poznat.

Jakou autobaterii koupit a jak poznat tu nejlepší?

Jak poznat kvalitní autobaterii?

Kvalitní autobaterie se vyznačuje hned několika faktory, které určují její budoucí životnost, odolnost proti cyklickému vybíjení, ale i schopnost dodat potřebný proud pro start motoru i v ne zcela ideálních podmínkách. Co je tedy určující?

  • Síla desek elektrod je naprosto základním parametrem. Čím silnější desky, tím víc budou odolávat namáhání kroucením, ke kterému dochází při startech motoru, kdy má autobaterie poskytovat vysoké proudy.
  • Konstrukce desek (ačkoliv se jedná spíše o mřížky) je rovněž důležitá. Dělají se tři druhy, prvním jsou desky vytažené z olověného plechu, vypadají jako tahokov. Lepší jsou desky vyražené z plechu, které jsou pevnější a největší trvanlivost mají desky odlité, které jsou ale výrobně poměrně náročné.
  • V delším časovém horizontu záleží i na separátorech, které elektrody oddělují. Levnější je separátor z kusu tkaniny, který se vkládá mezi desky, lepší je separátor v podobě obálky, do kterého se elektroda vkládá. Obálka zabraňuje pádu aktivní hmoty, která se může oddělit od mřížky, na dno, kde by mohla vyzkratovat dvě sousední elektrody. Separátor slouží k tomu, aby se sousední elektrody nedotkly a nevyzkratovaly se.
  • Většina autobaterií má odlišný počet kladných a záporných elektrod, což je cesta k úspoře výroby. Typicky tak mají sedm kladných a osm záporných elektrod, máme ověřeno, že například Banner dává osm kladných i záporných. Projeví se to zejména na startovacím proudu, ale i celkové životnosti.

Desky elektrod autobaterie – nahoře levná tažená, dole vpravo vystřižená z plechu, dole vlevo deska odlitá

Vyšší hmotnost = lepší autobaterie

Jak vidno, tak životnost určují zejména neustále omílané desky, respektive elektrody. Obecně platí pravidlo, že čím víc materiálu výrobce na desky použije, tím kvalitnější autobaterie vznikne. To nás vede k jednoduché zásadě, že těžší autobaterie je obvykle lepší, než konkurenční výrobek se stejnými parametry, ale nižší hmotností. Pakliže stojíte v obchodě a nemůžete se rozhodnout, akumulátory si potěžkejte a berte tu těžší.

Jakou baterii tedy koupit?

Platí ještě několik zásad, které je dobré zvážit při výběru nové autobaterie:

  • EFB mají zesílené desky. Je-li to možné, kupte raději tento typ akumulátoru, než obyčejnou klasickou zaplavenou. Pozor, EFB nenahradí AGM nebo GEL baterie, to je zcela jiná technologie!
  • Nekupujte autobaterii v supermarketu, raději zajeďte do autodílů nebo do specializovaného obchodu. Supermarkety dlabou na nějaké dobíjení a údržbu, většinou tam akumulátor koupíte ne zcela optimálně nabitý a již částečně zasulfatovaný, jak prokázal i náš jednoduchý test v Tescu.
  • Hodnota startovacího proudu není podstatná. I levné autobaterie zvládnou dodat zhruba 180 % proudu, než jaký je reálně pro start studeného motoru třeba. Důležité je spíš to, kolik let to při správné údržbě akumulátor bude zvládat.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.
K69, 23. 2. 2024 11:27
Jedna zásada, kterou já používám ve většině případů, mi tady chybí - tedy kupujte co největší baterii, která se na původní místo vejde. A těm co budou tvrdit, že větší baterie v autě nenabije se se hezky zasmějte. U malých benzínových motorů to není tak kritické, ale u větších motorů a dieselů se to projeví na lepších zimních startech i celkové životnosti baterie.
Jakub Mokříš, 23. 2. 2024 11:30
Dobrý den, obecně je fajn kupovat baterii, kterou předepisuje výrobce. A to především kapacitou, ale samozřejmě i rozměry.

Podobné články