PRÁCE 🧰

Dobíjení autobaterie bez odpojení

19. 12. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Jak dobít baterii Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Péče o autobaterii v zimě

Nabíjení baterie u auta se může zdát jako velmi jednoduchý proces. Často je ovšem diskutovaný problém, jestli je možné nabíjet baterii zapojenou, nebo je nutné ji odpojit.

Dobíjení autobaterie bez odpojení

Co je v manuálu?

Ohledně nutnosti odpojení je nejlepší se podívat do manuálu k danému autu. Například Škoda v manuálu k Octavii uvádí, že před nabíjením je potřeba odpojit akumulátor, ale je možné ho ponechat namontovaný v autě. Vzápětí manuál povoluje nabíjení připojené baterie malým proudem, což pravděpodobně znamená pomocí moderních chytrých nabíječek, případně proudem o hodnotě 1/10 celkové kapacity. V případě "rychlonabíjení" však automobilka doporučuje akumulátor odpojit, případně to svěřit servisu. Ostatně rychlonabíjení se vůbec nedoporučuje pro uzavřené baterie bez víček.

Manuál Škoda Octavia

Není to nutnost

On vlastně ten manuál je v tomhle docela realistický - běžné nabíjení nabíječkou s regulací špičky napětí nemá šanci nijak ohrozit palubní elektroniku, ostatně alternátor dělá víceméně to samé. Kdo by chtěl dobíjet rychleji, ten si holt pro sichr baterku odpojí (napřed záporný pól, potom kladný), protože poškození řídící jednotky je sice nepravděpodobné, zato velmi drahé, když na něj dojde.

Někteří jiní výrobci aut jsou přísnější a radí odpojit baterii při dobíjení vždy, a navíc ji vyndat mimo vozidlo. Proč? Je to trochu alibismus, ale nikdo netuší, jakou nabíječkou to budou lidé provádět (i nabíječka nemusí fungovat správně), při přebíjení dochází k plynování akumulátoru a tvorbě vodíku.

Stačí jiskřička a v lepším případě to odskáče jen auto, v tom horším výbuch někoho zraní. Aby tak měla automobilka stoprocentní jistotu, že je někdo nebude tahat po soudech, prostě napíše do manuálu, že při dobíjení je nutné baterii z auta vyndat. Vyloženě nutnost to není. Vždy je ale nutné nabíjet v dobře větraném prostoru.

Zdroj médií: Depositphotos, redakce.

Podobné články