PRÁCE 🧰

Baterie do obytného auta a karavanu, jakou vybrat?

31. 7. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Baterie podle typu vozidla Auto-moto baterie a nabíjení

S bateriemi pro napájení spotřebičů v karavanu nebo obytném autě to není úplně jednoduché. Jsou na ně totiž kladeny trochu odlišné požadavky než na běžné autobaterie.

Baterie do obytného auta a karavanu

Kapacita baterie do karavanu nebo obytného auta

U obytných aut i karavanů se řeší často především kapacita akumulátoru, která by měla pokrýt spotřebu všech elektrických zařízení po dobu, po kterou se předpokládá, že to bude třeba. Na delších výpravách se vyplatí zvážit i napájení pomocí fotovoltaického panelu, případně dobíjení elektrocentrálou.

Semi-traction baterie do karavanu

Často se však opomíjí volba správného druhu baterie do obytného auta, přičemž platí, že klasická olověná startovací není úplně nejlepší volbou. Když už tedy zůstaneme u nich, tak ideální jsou tzv. semi-traction. Ty jsou hodně podobné AGM bateriím, mají silnější desky a jemnější aktivní hmotu. Výhody? Velmi nízká úroveň samovybíjení a hlavně odolnost proti cyklickému zatížení - vydrž zkrátka mnohem déle, než obyčejné startovací akumulátory.

Lithiové baterie do obytného auta

Špatné nejsou ani lithiové (např. LiFePO4) baterie, tady je potřeba se připravit na větší investici, ale na druhé misce vah je opravdu silná odolnost proti cyklice. Tak jako tak je třeba oddělit tyto akumulátory od napájecího systému samotného auta už kvůli odlišné nabíjecí charakteristice.

Zdroj info: Autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články