PRÁCE 🧰

Jak dlouho nabíjet baterii do auta

13. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Jak dobít baterii Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Péče o autobaterii v zimě

S vybitou baterií nenastartuje motor. Dochází k tomu v zimě i v létě a pokud je baterie vybitá je potřeba ji nabít. Jak dlouho se nabijí autobaterie?

Jak dlouho nabíjet autobaterii

Každé auto má jako zdroj energie autobaterii, proto je důležité ji udržovat stále nabitou. Při nenastartovaném motoru slouží jako zdroj napájení pro alarm, řídící jednotku i centrální zamykání. Pokud auto delší dobu stojí a z nějakého důvodu se s ním nejezdí, baterie se samovolně vybijí přirozeným elektrochemickým procesem

Kontrola baterie

Chystáte-li se dobít autobaterii, je vhodné si ověřit, jaký stav baterie opravdu má. Lze to změřit dvěma způsoby. Hustotu elektrolytu změříme pomocí hustoměru. Pokud hustota klesne pod 1,24 g/cm3je nutné autobaterii nabít, protože hodnota u plně nabité by měla být od 1,28 g/cm3 do 1,26 g/cm3. Druhá možnost je změřit napětí akumulátoru pomocí voltmetru. Při napětí menším než 12,4 V je potřeba jej nabít. U plně nabitého by hodnota měla být 12,6 V.

Čím a jak dlouho se nabijí autobaterie

Nabíjet můžeme mikroprocesorovou nabíječkou vhodnou pro drahé baterie EFB a AGM (baterie pro auto se systémem start-stop). Příliš nízké nebo vysoké nabíjecí napětí může způsobit poškození baterie. Nabíjet také můžeme klasickou nabíječkou. Autobaterie by se měla dobíjet proudem rovnajícím se jedné desetině její kapacity. To znamená, že často používaná baterie s kapacitou 45 Ah by se měla nabíjet 4,5 A proudem a velké baterie o kapacitě 70 Ah se nabijí proudem 7 A.

Při zvolení správné nabíječky, by se měla baterie nabíjet více než 14 hodin do úplného nabití. Je to zdlouhavý proces, který se nedá urychlit. Pokud člověk pospíchá, může auto nastartovat pomocí kabelů nebo rychlonabíječky (booster), ale musí mít na paměti, že každé rychlonabíjení baterii poškozuje.

Správné nabíjení

  • Musíme zvolit vhodnou nabíječku.
  • Věnovat pozornost správnému zapojení pólů (+ a +, - a -).
  • Pokud je zima, zahřát autobaterii na pokojovou teplotu, aby elektrolyt měl tu správnou konzistenci.
  • Kontrolovat indikátor nabíječky, aby se baterie nepřebila a nepoškodila.
  • Musí být umístěna na větraném místě, kvůli výparům.
  • Poškozenou baterii se vůbec nepokoušet nabít. Mohlo by dojít k výbuchu.

Zdroj info: Project Autoaku Klatovy.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články