PRÁCE 🧰

Jak dlouho se nabíjí autobaterie?

24. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Jak dobít baterii Auto-moto baterie a nabíjení

Nabíjení autobaterií není žádná věda, stačí znát pár základních pravidel. V případě starších nabíječek je pak potřeba znát, jakou hodnotu proudu nastavit pro nabíjení a jakou dobu má nabíjení probíhat.

Jak dlouho nabíjet jakou autobaterii?

Jaké autobaterie lze nabíjet „hloupou“ nabíječkou?

Pakliže nabíjíme starším typem nabíječky autobaterií, tedy tou, která se nenastaví parametry sama, musíme si dát pozor na to, jaký typ autobaterie nabíjíme. Jinak totiž hrozí, že akumulátor zničíme, protože některé zkrátka nabíjení konstantním a neměnným proudem nesnesou. Konkrétně jsou to AGM baterie, dále GEL a rovněž baterie lithiové.

Naopak bez obav lze nabíjet baterie klasické zaplavené s tekutým elektrolytem a akumulátory typu EFB. To je to samé, akorát mají silnější desky, takže si nechají líbit o něco víc a mají obecně delší životnost. Před nabíjením je potřeba otevřít zátky pro dolití elektrolytu a dolít destilku na požadovanou hladinu, což je zhruba centimetr nad elektrodami. Pakliže autobaterie nemá zátky, je to v pořádku, jedná se o akumulátor s nízkým odparem vody a dolévat nemusíme nic. Jen připomeneme, že nabíjení by nemělo probíhat v uzavřených prostorách. Ideální je větraná garáž nebo dílna, pakliže nabíjíte v bytě, tak klidně na balkóně, pokud nehrozí nějaká povětrnostní nepřízeň.

Jak dlouho nabíjet autobaterii 60 Ah?

Teď k tomu, jak dlouho a jakým proudem nabíjet akumulátor. Platí jednoduchá rovnice, že nabíjení by mělo probíhat proudem o hodnotě 1/10 celkové kapacity autobaterie, a to po dobu deseti hodin maximálně. 60Ah autobaterii tedy nabíjíme 6 A po dobu deseti hodin nebo méně, 50Ah akumulátor 5 A, opět nejvíce deset hodin. Pakliže přestane růst napětí, je baterie nabitá, po nabíjení naměříte pravděpodobně hodnotu přes 13 V, po 24 hodinách by napětí mělo klesnout na 12,6 až 12,8 V.

Pakliže nikam nespěcháte, můžete klidně snížit proud na polovinu a dobu nabíjení protáhnout na dvojnásobek, tedy 20 hodin. Autobaterii to jenom prospěje, obecně platí, že čím nižší je nabíjecí proud, tím méně se akumulátor při nabíjení opotřebovává. Pro například trakční baterie elektromobilů mají raději menší proudy – ač jsou to velmi sofistikované baterie, stále je to pro ně lepší.

Nejjednodušší nabíjení

Pakliže nechcete nic nastavovat nebo hlídat čas, prostě si kupte jednoduchou nabíječku řízenou mikroprocesorem. Nabídky začínají zhruba na pětistovce, ale v případě slevových akcí se dá dostat i níž. V redakci preferujeme CTEK, případně NOCO, což jsou ale naprosto špičkové přístroje, pro spoustu uživatelů zbytečně drahé. Velmi podobnou službu udělá i nabíječka z Lidlu, která vyjde na pětistovku, v akci za ni dáte 399 korun.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články