PRÁCE 🧰

Rychlonabíjení autobaterie

27. 1. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Životnost auto-moto baterie Auto-moto baterie a nabíjení

Správně by se měl akumulátor v autě nabíjet výkonem, který odpovídá jedné desetině jeho kapacity. Za určitých okolností je však možné dobíjet i rychleji.

Rychlonabíjení autobaterie

Se všemi bateriemi je to plus mínus stejné - vyhovuje jim nejvíce pomalé nabíjení, rychlonabíjení způsobuje jejich rychlejší opotřebení. Platí to jak pro akumulátory startovací, trakční (v elektromobilech), ale třeba i pro ty v mobilních telefonech. Zkrátka univerzální radou je, že pokud to zrovna nepotřebujete, tak raději rychle nenabíjejte.

Nabíječky startovacích baterií mají někdy speciální režim, při kterém je vybitá baterie velmi rychle nabíjena. Tento režim přijde vhod v okamžiku, kdy zjistíte, že nejste schopni nastartovat auto.

Stačí ho připojit na nabíječku a spustit režim rychlonabíjení, který během hodiny až dvou dodá baterii dostatek energie pro start auta. Úplně dobití pak zajistí delší jízda, případně nabíječka přepnutá na režim běžného nabíjení.

Zdroj info: Autoaku, web.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články