PRÁCE 🧰

Zapojení nabíječky autobaterie

8. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Základní info k nabíjení Auto-moto baterie a nabíjení

Správně zapojit nabíječku autobaterií není nic složitého ani pro člověka, který je neznalý. V následujících řádcích vám povíme, jak na to.

Zapojení nabíječky autobaterie

Předtím než budete nabíječku připojovat k autobaterii, vypněte motor a veškeré spotřebiče, zhasněte světla auta. Zkrátka jako byste ho chtěli zaparkovat a nechat stát do další jízdy. Následně lokalizujte baterii, bývá obvykle v prostoru pod předním víkem, ale některá auta (například hybridní Toyoty) ji mívají v zadní části vozu nad podběhem a je přístupná z kufru. Pakliže byste ji nemohli najít, podívejte se do příručky k vozidlu. Akumulátor nemusíte odpojovat, ba dokonce vás od toho budeme odrazovat.

Jak zapojit nabíječku na autobaterii

  • Připojte nejdříve kladnou (+) svorku ke kladnému pólu akumulátoru. Obvykle bývá kladná svorka červená, ale není to pravidlem.
  • Následně připojte zápornou (-) svorku nabíječky k zápornému pólu autobaterie. Záporná svorky je většinou černá.
  • Svorky by měly pevně držet, neměly by se dotýkat ničeho jiného, nebo dokonce sebe navzájem.
  • Zapojte nabíječku do elektrické sítě a zvolte příslušný program, případně správné napětí autobaterie. V případě manuální nabíječky zvolte nabíjecí proud v hodnotě 1/10 kapacity baterie.
  • Můžete přiklopit kapotu (přesvědčte se ale, že svorky se kvůli tomu neuvolnily z kontaktů autobaterie) a nabíjet klidně i venku. Většina nabíječek autobaterií má ochranu proti kapající nebo dokonce stříkající vodě, je to uvedeno buď na obalu nebo v návodu. Moderní inteligentní nabíječky, kterých je už naprostá většina, zvládnou ukončit nabíjení samy, není nutné je odpojit hned po dokončení nabíjení. I když na to třeba zapomenete, po týdnu nebo delším časovém úseku se přepnou do udržovacího režimu, ve kterém udržují autobaterii stále do plna nabitou.

Kdy nabíjet autobaterii

Nabíjením nikdy nic nezkazíte, to je základní pravidlo. I kdybyste to dělali po každé jízdě, akumulátoru to jenom prospěje. Nabíjet by měli všichni, kdo používají auto hlavně na krátké trasy, protože na nich se autobaterie zejména v moderních autech nestihne nabít. Novější vozy totiž mají tzv. inteligentní dobíjení, které probíhá jen v případech, kdy je akumulátor nabitý třeba jen z poloviny, u starších aut probíhalo dobíjení neustále.

Problém je, že jakmile poklesne napětí autobaterie pod 12,4 V, začíná se na elektrodách tvořit sulfát olova, který se dost špatně odstraňuje. Akumulátor to ničí, klesá jeho kapacita i proud, který je schopen při startu motoru poskytnout. Předcházet se tomu dá právě tím, že se baterie včas dobije.

  • Jezdíte-li zejména po městě nebo jen do vedlejší vesnice a zpět, nabíjejte klidně jednou týdně.
  • U aut provozovaných na delších trasách je fajn nabít autobaterii alespoň jednou za čtvrt roku, minimem by mělo být nabíjení před zimou, případně v průběhu zimy, kdy baterie dostává nejvíc zabrat. 
  • Program regenerace používejte z rozmyslem. Umí sice odstranit stratifikaci elektrolytu, ale jeho příliš časté používání baterii rovněž opotřebovává víc, než je zdrávo.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články