PRÁCE 🧰

Mají startovací baterie paměťový efekt?

6. 1. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Základní info k auto-moto bateriím Auto-moto baterie a nabíjení

Paměťový efekt baterie je v dnešní době často skloňovaný pojem nejen mezi akumulátory do aut. Jak moc je třeba se ho obávat?

Paměťový efekt baterie

Články na téma složení a vlastnosti autobaterie:

  1. Z čeho se skládá akumulátor
  2. Paměťový efekt baterie - právě čtete
  3. Legování baterií Pb - Sb, Pb - Ca, další legury Ag, C
  4. Ca/Ca baterie nepotřebují dolévat vodu

Co je to paměťový efekt baterie

Pojem paměťový efekt baterie se poprvé objevil v 50. letech 20. století. Zpozorován byl u Ni-Cd akumulátorů. Přesného rozboru se pak dočkal v průběhu 70. let. Tento jev skutečně existuje, týká se pouze Ni-Cd akumulátorů, ale dosáhnout skutečného paměťového efektu v provozu je téměř nemožné. Ve skutečnosti se za selháním baterie skrývají jiné závady. Paměťový efekt se objevuje při opakovaném nízkém vybíjení baterie.

Prevencí paměťového efektu Ni-Cd baterií je úplné vybití akumulátoru a následné plné nabití.

U Ni-Mh baterií je nejčastějším důvodem jejich poškození naopak ponechání ve vybitém stavu. Pokud je nenabijete do 24 hodin, dochází k jejich poškození. Také lithiové baterie je potřeba udržovat nabité, ne však na 100%, ale ideálně na 60 až 80%.

Paměťový efekt autobaterie

Startovací baterie vozů paměťovým efektem v převážné většině netrpí. Zejména olověné baterie vykazují tento jev spíše druhotně ve formě sulfatace baterie. K té dochází v případě, že bude baterie ponechána po delší dobu (v řádu týdnů) ve vybitém nebo provozována v téměř vybitém stavu.

Krystaly síranu olovnatého, které se při vybíjení v této době tvoří na elektrodách, omezují vodivost. Nejsou-li rychle nabíjením opět rozpuštěné, postupně „tvrdnou“. Po zahájení tohoto procesu dochází velmi obtížně ke zpětné přeměně krystalů do původního síranu olovnatého těžce. Následkem toho je kapacita akumulátoru snížena.

Pokud chcete zjistit, zda je váš akumulátor sulfatovaný, musíte se podívat dovnitř. Tam ji poznáte podle výrazných bílých skvrn na elektrodách.

Nevratnou sulfataci lze identifikovat také podle napětí baterie. Při nabíjení dochází k rychlému růstu napětí a nabíječka ukončí nabíjení již po pár hodinách. Následně ale napětí baterie během 24 hodin klesne zpět na napětí pod 12,4 V.

Zdroj médií: redakce.

Podobné články