PRÁCE 🧰

Poradíme, která připojištění si sjednat k povinnému ručení a zvýšit tak ochranu vozu i jeho posádky

2. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Spousta řidičů se mylně domnívá, že povinné ručení v případě nehody ochrání i jejich auto nebo osoby v něm převážené. Tento omyl je může stát iluze i peníze. To ovšem za předpokladu, že si k povinnému ručení nesjednali připojištění.

Která připojištění se vyplatí sjednat k běžnému povinnému ručení?

Články na téma připojištění k povinnému ručení:

  1. Jaké připojištění se vyplatí sjednat k řádnému povinnému ručení?
  2. Která připojištění se vyplatí sjednat k běžnému povinnému ručení? - právě čtete
  3. Jak na pojištění čelního skla, aby za vás pojišťovna škodu uhradila?

Jak funguje připojištění k povinnému ručení auta?

Hned na úvod je potřeba udělat si jasno v tom, co vlastně povinné ručení auta kryje a proč si ho musí řidiči povinně ze zákona sjednat. Z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (tj. zákonného pojištění, lidově označovaného jako povinné ručení) se hradí všechny škody, které způsobíte provozem vlastního vozidla na zdraví i majetku třetích osob.

Škody na vlastním vozidle nebo zdraví a životě osob v něm přepravovaných pak kryje havarijní pojištění. To už ze zákona povinné není a je tak na každém řidiči, zda si ho sjedná, či nikoliv. Jistou alternativou pro řidiče, kteří nechtějí uzavírat další pojistku, je právě připojištění k povinnému ručení auta, které dnes nabízí prakticky všechny pojišťovny.

Povinné ručení auta a nejčastější připojištění, která si k němu řidiči sjednávají:

Přečtěte si také: Nejčastěji sjednávaná připojištění k povinnému ručení auta jsme pro vás rozebrali v jednom z našich dřívějších článků

Která připojištění se vyplatí sjednat k běžnému povinnému ručení?

Připojištění k auto pojištění přizpůsobte rizikům

Jaké druhy připojištění z výše uvedeného seznamu vybrat, abyste na pojistném nezaplatili majlant a přitom ochranu vozidla i jeho posádky maximálně zvýšili? Výběr vhodného připojištění je vždy potřeba přizpůsobit konkrétním rizikům, která vás na cestě mohou potkat.

Lidé z menších obcí například nedají dopustit na připojištění proti střetu se zvěří. Naopak řidiči bydlící ve velkých městských aglomeracích preferují pojištění proti krádeži nebo vandalismu.

Náš tip: Výběr přizpůsobte i tomu, zda máte vůz v garáži nebo ho parkujete na venkovním prostranství. V takovém případě se vám bude hodit například připojištění proti živelné události, okusu kunou nebo vandalismu.

Která připojištění se vyplatí sjednat k běžnému povinnému ručení?

Jaká bude cena pojištění auta + tipy, jak ji snížit

Výsledná cena pojištění auta v rámci povinného ručení se bude odvíjet od řady faktorů. „Do hry“ vstupují nejen údaje o řidiči (věk, bonusy a  malusy, bydliště), ale také informace o pojišťovaném automobilu (značka, model, motorizace, stáří apod.).

Ceny vybraných připojištění začínají obvykle na několika stokorunách ročně. Například za připojištění skel zaplatíte cca 600 Kč, cena za připojištění střetu se zvěří bude začínat asi na 700 Kč. Asistenční služby bývají zpravidla nejlevnější a jejich cena začíná na 350 korunách ročně.

Abyste zjistili, na kolik vás pojistka vyjde, je dobré využít nejrůznějších online kalkulaček a srovnávačů. Pokud se vám bude zdát cena po započtení jednotlivých druhů připojištění příliš vysoká, je vhodné zvážit spíše samostatné havarijní pojištění, které obvykle nabízí komplexní balíčky krytých rizik.

Praktický tip závěrem: Pokud si sjednáte auto pojištění online nebo uzavřete povinné ručení a havarijní pojištění u jedné pojišťovny, můžete získat zajímavou slevu nebo nižší cenu.

  Nejvýhodnější povinné ručení online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, ČKP.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články