PRÁCE 🧰

Návod, jak vybrat to nejlepší povinné ručení na auto. Držte se následujících rad!

19. 12. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Výběr povinného ručení

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, lidově označované jako povinné ručení, je pojištění, které ze zákona musí mít uzavřeno každý majitel, resp. provozovatel motorového vozidla. Jak vybrat to nejlepší a nešlápnout vedle? Držte se těchto rad!

Jak vybrat to nejlepší povinné ručení na auto? Máme pro vás návod!

Nejvýhodnější povinné ručení vám najdou kalkulačky

Protože na našem trhu existují desítky nabídek povinného ručení, je často složité se v nich bezpečně zorientovat. Pokud se vám nechce obcházet nebo obvolávat jednotlivé pojišťovny, využijte nezávislých online kalkulaček a srovnávačů.

Ty za vás na základě vstupních parametrů (informace o pojistníkovi a vozidle) najdou nejvýhodnější povinné ručení na auto, které si můžete seřadit podle ceny, ale i pojistných limitů nebo dalších parametrů.

Náš tip: Mnohé kalkulačky a srovnávače umožňují sjednat povinné ručení online. A některé pojišťovny vám dokonce za online sjednání nabídnou nižší cenu nebo zajímavou slevu!

Levné pojištění auta se většinou nevyplatí

Řidiči dělají jednu zásadní chybu. Vybírají totiž levné pojištění auta v naději, že na pojistce ušetří, což se může stát v případě pojistné události liché.

Ty nejlevnější nabídky totiž často obsahují jen základní pojistné krytí a nízké pojistné limity, které nemusí být v případě dopravní nehody dostatečné. Veškerou škodu nad sjednaný limit pak bude muset zaplatit viník nehody – čili pojistník, který se neprozíravě snažil na pojistce ušetřit.

Věděli jste, že: Minimální zákonem stanovený limit plnění z povinného ručení je 35 000 000 Kč na škodu na životě a zdraví na každého zraněného nebo usmrceného a 35 000 000 Kč na škodu na majetku pro všechny poškozené?

Jak vybrat to nejlepší povinné ručení na auto? Máme pro vás návod!

Zaměřte se na rozsah pojistné ochrany a limity

S výše uvedeným odstavcem neodmyslitelně souvisí právě limity pojistného plnění. Na první pohled se může zdát, že zákonem stanovené limity 35/35 jsou dostatečné, v případě nehody tomu tak ale ani zdaleka nemusí být. Z povinného ručení pojistníka se totiž poškozenému řidiči (a posádce vozu) hradí:

  • Škody vzniklé na zdraví nebo usmrcením, včetně nákladů na léčení zraněných,
  • věcné škody,
  • škody, které mají povahu ušlého zisku,
  • účelně vynaložené náklady na právní zastoupení poškozeného v případech stanovených výše uvedeným zákonem.

Proto je důležité vybírat pojistku, která bude poskytovat maximální ochranu a vysoké limity pojistného plnění. Lepší krytí vám poskytne povinné ručení s limitem 100/100 milionů Kč, narazit ale můžete i na pojišťovny, které nabízí dokonce pojištění s krytím až 300/300 milionů Kč!

Náš tip: Kromě pojistných limitů se při výběru nejlepšího povinného ručení na auto zaměřte také na výluky, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Jak vybrat to nejlepší povinné ručení na auto? Máme pro vás návod!

Důležité jsou i asistenční služby

Nejvýhodnější povinné ručení je to, které vás osloví vysokými limity pojistného plnění, ale i kvalitními asistenčními službami. Jejich rozsah se totiž liší v závislosti na vybrané pojišťovně i ceně. Zatímco u jedné pojišťovny jsou asistenční služby samozřejmou a bezplatnou součástí povinného ručení, u druhé pojišťovny si je musíte připlatit.

Při výběru povinného ručení se proto zajímejte o to, jaké asistenční služby jsou ve vybraném produktu zahrnuty (např. pomoc při nehodě, odtah, poškození a odcizení vozidla, náhradní vozidlo, ubytování, právní asistence apod.), ale i to, zda platí pouze na území Česka nebo i v zahraničí.

Měli byste vědět: Čím je pojistka dražší, tím lepší asistenční služby zpravidla nabízí.

Povinné ručení na auto může suplovat „havarijko“

Pokud nemáte sjednané havarijní pojištění zvlášť, vyplatí se při výběru povinného ručení zvážit i některé druhy připojištění. Ty vás mohou ochránit v případě živelné události, střetu se zvěří nebo odcizení. Sjednat si k povinnému ručení můžete i úrazové pojištění nebo pojištění zavazadel a skel.

Náš tip: Pokud si chcete sjednat zvlášť povinné ručení a havarijní pojištění, doporučujeme jej uzavřít u jedné pojišťovny. Opět můžete čerpat zajímavou slevu nebo alespoň výhodnější cenu.

Nejlepší pojištění auta v sobě kombinuje vysoké limity i dobrou asistenci

Jaké je tedy závěrečné resumé? Při výběru vhodného produktu využijte praktické kalkulačky a srovnávače. Rozhodně ale nesázejte na levné pojištění auta, které vám možná ušetří nějakou tu stovku ročně, v případě pojistné události se ale může ukázat jako nedostatečné.

Při výběru sázejte na ty pojistky, které nabízí minimální krytí 100/100 milionů Kč a jejich součástí jsou i asistenční služby platné u nás i v zahraničí. Pokud plánujete ochránit v rámci povinného ručení i vlastní vůz a jeho posádku, vyplatí se sjednat si k němu i doplňkové připojištění, které může dost dobře nahradit klasické havarijní pojištění.

  Nejlepší povinné ručení - online kalkulačka

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články