PRÁCE 🧰

Poradíme, jak vybrat nejlepší povinné ručení

20. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Výběr povinného ručení

Povinné ručení je nezbytnou podmínkou k tomu, abyste mohli vozidlo provozovat na veřejných komunikacích. Zabraňuje případné finanční tísni, pokud byste provozem vozidla způsobili škodu druhé straně tím, že kryje náklady do určitého limitu krytí.

Nejlepší povinné ručení, jak jej vybrat?

Limit krytí povinného ručení

Je dán smlouvou s pojišťovnou, jedná se o maximální sumu, co pojišťovna za viníka zaplatí. Zákonem je dán minimální limit krytí 35 milionů korun na způsobenou majetkovou škodu a 35 milionů korun na každé úmrtí nebo na každou zraněnou osobu.

Platí povinné ručení i v zahraničí?

Platnost povinného ručení v zahraničí závisí hodně na smlouvě s vaší pojišťovnou, ale obecně platí, že by se povinné ručení mělo krýt ve všech státech Evropského hospodářského prostoru (EHP). Další státy mimo EHP, kde vám bude platit povinné ručení, jsou na seznamu prováděcí vyhlášky Ministerstva financí.

Co kryje povinné ručení

  • škody na majetku (jakéhokoliv majetku)
  • škody na životě (v případě úmrtí jiné osoby)
  • škoda na zdraví (zranění, náklady na léčbu jiné osoby)
  • výdaje na odstranění nehody
  • škody spojené s ušlým ziskem

Co obsahuje povinné ručení

Hlavní službou u skoro všech druhů pojištění bývá zdarma asistence při nehodě (často i v zahraničí). Pojišťovna vám proplatí například mechanika (příjezd a práci) nebo velice užitečný odtah do nejbližšího servisu. Výjimkou nejsou ani služby při natankování špatného paliva nebo, když vám palivo dojde (pozor, do jaké výše tuto službu pojišťovna proplácí).

Doplňková pojištění:

  • pojištění na skla (jen čelní nebo všechna)
  • přírodní riziko
  • střet se zvěří
  • odcizení vozidla
  • pojištění zavazadla
  • další (různé rozšířené asistence, telemedicína, odškodnění po nehodě, právnická činnost, různé slevy a kupóny)

Cena povinného ručení na auto, co ji ovlivňuje?

Existuje mnoho faktorů, nejdůležitější ale jsou ty, co se týkají přímo vozidla a majitele auta. U vozidla se řeší objem a výkon motoru, nebo stáří vozu. U majitele se kouká na věk, místo bydliště a poté hlavně na počet měsíců, které absolvoval bez zaviněné nehody. Tyto údaje vedou k tomu, že řidič získává tzv. bonusy, které následně dokáží drasticky snížit cenu povinného ručení.

Jak sjednat povinné ručení

Sjednat povinné ručení v dnešní době je jednoduché a zvládne to každý, potřebujete jen občanský průkaz a velký technický průkaz (pokud nemáte po ruce velký TP, vystačíte si i s malým) od vozidla. Poté si můžete vybrat z několika možností, ale nejjednodušší (a které nejspíš použijete) je sjednání online, anebo pokud chcete asistenci, tak po telefonu. Častou formou je i kombinace těchto dvou, kdy si sjednáte povinné ručení online a asistentka s vámi po telefonu dojedná detaily. Při sjednávání online mají pak pojišťovny rozdílné finální kroky při založení, například do kolika dnů odeslat první splátku nebo podepsání smlouvy (elektronicky, poštou nebo bez potřeby podpisu). Povinné ručení platí od první minuty dne, který si zvolíte jako počátek pojištění. Obdržíte elektronickou zelenou kartu. Do pár dní poštou přijde originál zelené karty.

Srovnání povinného ručení

Za poslední léta vznikla spousta srovnávacích portálů, které vám najdou nejvýhodnější nabídky se všemi detaily. Mezi jejich hlavní výhody patří hlavně rychlost a jednoduchost, bez problému se dá sjednat povinné ručení ihned doma, třeba ve vaně na smartphonu.

Povinné ručení můžete mít v řádech minut, stačí vyplnit základní údaje o sobě a vozidlu, a pak už jen nechat nabídky předhánět se v tom, jaká bude ta nejvýhodnější. Srovnávacích portálů existuje nepřeberné množství, tudíž se nemusíte obávat, že by aspoň nějaký z nich nenašel nabídku přesně pro vás.

  Nejlepší povinné ručení online

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články