PRÁCE 🧰

Jak vypovědět povinné ručení

30. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Zrušení povinného ručení

Jednou za čas musí většina majitelů motorových vozidel řešit otázku, jak zrušit povinného ručení. Naštěstí to není nic složitého. Stačí si dát pozor na dodržení termínů a pár dalších náležitostí a je to vyřešené.

Jak vypovědět povinné ručení - jak na to?

Jak zrušit povinné ručení

Povinné ručení se vždy sjednává na jeden rok s automatickou obnovou, probíhá tzv. automatická prolongace. Pokud chcete tento proces přerušit, musíte to dát vědět své pojišťovně. Výpověď smlouvy o povinném ručení má několik pravidel, kterými je třeba se řídit. Prvním z nich je zaslání žádosti o zrušení vaší pojišťovně. Ta musí obsahovat následující údaje:

  1. číslo pojistné smlouvy
  2. jméno nebo obchodní název pojistníka
  3. RČ nebo IČO pojistníka
  4. adresu pojistníka
  5. kontaktní informace
  6. druh a model vozidla, tovární značku
  7. registrační značku vozidla
  8. VIN vozidla
  9. důvod výpovědi
  10. datum a podpis pojistníka

Vzor výpovědi z povinného ručení má většina pojišťoven na svých stránkách ke stažení. Stačí tedy trošku zapátrat a můžete pojišťovně poslat její vlastní vyplněný formulář.

Kdy vypovědět povinné ručení

Výpověď smlouvy o povinném ručení je možné podat pouze v daných situacích. Které to jsou?

  • Výpověď ke konci pojistného období - Tato možnost výpovědi je využívaná nejčastěji. Pokud se vám nelíbí podmínky vaší současné pojišťovny nebo najdete lepší pojistku u některého z konkurentů, můžete k výročí založení smlouvy podat výpověď. Musíte si ale dát pozor na to, abyste výpověď zaslali nejpozději šest týdnů před uplynutím pojistného období.
  • Výpověď z důvodu změny vlastníka - V případě, že váš vůz pošlete dál, musíte tuto skutečnost dát vědět své pojišťovně. Stačí poslat výpověď spolu s kupní smlouvou a v ten den ručení automaticky zaniká.
  • Výpověď z důvodu dočasného vyřazení vozidla z evidence - Pokud se rozhodnete vyřadit váš vůz z evidence, je potřeba abyste o tom informovali svou pojišťovnu zasláním výpovědi spolu s potvrzením o dočasném vyřazení vystaveným příslušným úřadem.
  • Výpověď z důvodu odcizení vozidla - Pokud vás potká tato nemilá událost, musíte pro vypovězení povinného ručení pojišťovně poslat kromě výpovědi i policejní protokol.
  • Výpověď po vzniku pojistné události - Pokud dojde ke vzniku pojistné události a vy nejste spokojeni s tím, jak se k tomu vaše pojišťovna postavila, můžete povinné ručení vypovědět. Na rozmyšlenou máte tři měsíce. Pojišťovna má pak na vyřízení vaší výpovědi další měsíc.
  • Výpověď z důvodu úpravy pojistného pojistitelem - Pokud pojistitel upravuje výši pojistného, musí vám to dát vědět písemně, nejpozději dva měsíce před splatností smlouvy. V případě, že vám nové podmínky nevyhovují, můžete smlouvu do měsíce od doručení vypovědět.
  • Výpověď bez udání důvodů - Po uzavření pojistného máte ještě dva měsíce na rozmyšlenou. Pokud v té době podáte výpověď, do osmi dnů vám povinné ručení zanikne.
  • Ukončení povinného ručení dohodou - Existuje i možnost ukončení dohodou. Pokud se vy i vaše pojišťovna dohodnete na podmínkách ukončení, nic dalšího mu nebrání.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj médií: freepik.

Podobné články