PRÁCE 🧰

Zrušení povinného ručení bez sankce: V jakých případech je to možné?

12. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Zrušení povinného ručení

Povinné ručení můžete vypovědět bez sankce jen v několika specifických případech. O jaké případy se jedná a kdy vás čeká tučná pokuta? Máme pro vás několik dobrých rad a tipů přímo od pojišťovacích expertů!

Zrušení povinného ručení bez sankce je možné jen v některých případech

Zrušení povinného ručení je možné po jeho zdražení

Také letošní rok začínají pojišťovny obesílat své klienty s dopisem, ve kterém oznamují nutné navýšení ceny pojistného. Většina řidičů změnu akceptuje a vyšší pojistné se skřípěním zubů zaplatí. Málokdo ale tuší, že pokud najde u konkurence výhodnější pojistku, tu stávající může do měsíce od data oznámení změny pojistného bez sankcí vypovědět.

Náš tip: Tento způsob zrušení povinného ručení nelze uplatnit, pokud změna pojistného vychází ze systému bonus/malus. Pokud od stávající pojišťovny nechcete odcházet, ale oznámené zdražení nehodláte akceptovat, zkuste jí předložit konkurenční nabídku a požadovat zachování stávajícího pojistného. V některých případech vám dokáže pojišťovna vyjít vstříc.

Prodáváte auto? Nezapomeňte povinné ručení odhlásit!

Pokud prodáváte auto, pamatujete na to, že povinné ručení nezaniká automaticky. Jak tedy zrušit povinné ručení při prodeji auta? Pojišťovnu o změně vlastníka vozu musíte informovat a to nejlépe písemnou výpovědí. K té přiložte kupní smlouvu podepsanou oběma stranami a kopii (nebo online výpis) technického průkazu, kde bude zapsán nový majitel. Pojistná smlouva zaniká v den, kdy je pojišťovně nahlášena změna vlastníka.

Měli byste vědět: Podobný postup můžete aplikovat i ve chvíli, kdy necháte vozidlo ekologicky zlikvidovat a následně ho vyřadíte z evidence. K výpovědi přiložte online výpis, kde bude vyznačené datum vyřazení z evidence vozidel. V této situaci můžete žádat vrácení přeplatku na pojistném zpátky na bankovní účet.

Pojistku zrušte i ve chvíli, kdy vám vůz ukradnou

Podobná situace nastává i ve chvíli, kdy vám stávající vůz odcizí. Pojistku vypovězte pomocí písemné žádosti, ke které doložíte policejní protokol o odcizení. Pamatujte, že i v tomto případě máte nárok na vrácení peněz z povinného ručení, které jste dopředu zaplatili!

Pojistku můžete vypovědět i ve chvíli, kdy najdete lepší nabídku

Uzavřeli jste povinné ručení a záhy zjistili, že konkurence nabízí lepší podmínky? Výpověď můžete pojišťovně zaslat i ve dvouměsíční lhůtě od data uzavření pojistky. Po uplynutí osmidenní výpovědní lhůty pak pojištění zanikne a pojišťovna vám vrátí poměrnou část nespotřebovaného pojistného na účet.

Bez sankcí pojistku zrušíte i po likvidaci pojistné události

Stávající smlouvu o povinném ručení můžete vypovědět také ve chvíli, kdy dojde k pojistné události a vy nejste spokojení s jejím plněním. Výpověď smlouvy o povinném ručení můžete zaslat stávající pojišťovně do tří měsíců od data pojistné události.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články