PRÁCE 🧰

Jak na zrušení povinného ručení při prodeji vozidla? Pomůže jednoduchý návod!

13. 3. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Zrušení povinného ručení

Prodáváte automobil? Nezapomeňte, že povinné ručení nezaniká automaticky. Abyste se vyvarovali zbytečných problémů a komplikací, poradíme, jak na bezproblémové zrušení povinného ručení z důvodu prodeje vozidla. To vše samozřejmě bez sankcí a s možností vrácení zaplaceného pojistného.

Jak probíhá zrušení povinného ručení z důvodu prodeje vozidla?

Jak zrušit povinné ručení při prodeji auta?

Ve chvíli, kdy se prodej vozu uskutečnil, a vy máte v rukou doklad o prodeji, zašlete neprodleně písemnou výpověď na adresu pojišťovny, u které máte povinné ručení sjednáno. Nezapomeňte k výpovědi, která vás opravňuje ke zrušení povinného ručení z důvodu prodeje vozidla, přiložit i kopii velkého technického průkazu, kde bude vyznačena změna majitele. Kopii velkého „techničáku“ můžete nahradit i kopií podepsané kupní smlouvy.

Náš tip: O podmínkách zrušení povinného ručení při prodeji vozidla se informujte u konkrétní pojišťovny. Ne všude totiž musí kopie velkého technického průkazu nebo kupní smlouvy stačit. Pojišťovna po vás může požadovat i další dokumenty.

Jak na zrušení povinného ručení z důvodu prodeje vozidla v pěti krocích:

  1. Jakmile vůz prodáte, o zrušení pojistky zažádejte co nejdříve
  2. Výpověď musí být písemná a ideálně zaslaná doporučeně na adresu pojišťovny, u níž máte povinné ručení sjednáno
  3. Nezapomeňte ve výpovědi uvést číslo stávající pojistné smlouvy
  4. Prodej vozidla doložte prostřednictvím kopie kupní smlouvy nebo velkého technického průkazu
  5. Do výpovědi uveďte číslo účtu, kam vám má pojišťovna vrátit nespotřebovanou část pojistného, a dokument podepište
Mohlo by vás zajímat: Pokud automobil prodáváte prostřednictvím autoservisu, pamatujte, že povinné ručení musíte platit až do chvíle než vůz změní majitele.

Prodej auta a zrušení povinného ručení: Jak je to se lhůtami?

Na rozdíl od jiných situací, kdy můžete povinné ručení vypovědět bez sankce, při zrušení povinného ručení z důvodu prodeje vozidla prakticky neexistuje žádná lhůta, po jejímž uplynutí povinné ručení oficiálně zaniká. V tomto případě totiž pojistná smlouva skončí v den, kdy je pojišťovně oficiálně nahlášena změna vlastníka.

Co vám hrozí, když na zrušení povinného ručení při prodeji auta zapomenete?

Pamatujte, že změnu vlastníka byste pojišťovně měli nahlásit do deseti dnů od uzavření kupní smlouvy. Pokud byste tak neučinili, hrozí vám pokuta až do výše 50 000 Kč. Navíc jste za prodané vozidlo stále zodpovědní. Pokud tedy nový majitel způsobí dopravní nehodu, veškeré škody jdou za vámi a vy tak můžete přijít o bonusy za bezpečnou jízdu.

Měli byste vědět: Přijít tímto způsobem o bonusy, je věčná škoda. Ty totiž mohou snižovat cenu pojistného až o 60 %!

Jak je to s pojistným při zrušení povinného ručení a prodeji vozidla?

Při zrušení povinného ručení z důvodu prodeje vozidla se vrácení zaplaceného pojistného řídí stejnými pravidly jako v kterémkoliv jiném případě. Pojišťovna vám totiž vždy vrátí pouze „nespotřebované pojistné“. Pokud tedy smlouvu ukončíte před jejím počátkem, vrátí se vám celá částka. V případě, že již povinné ručení „čerpáte“, pojišťovna si pojistné za jednotlivé dny nechá a vrátí vám pouze poměrnou část.

  Nejvýhodnější povinné ručení online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články