PRÁCE 🧰

Levné povinné ručení sjednáte díky jednoduchým trikům

6. 2. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Bez povinného ručení na silnice nesmíte. Proč za něj ale platit zbytečně víc než je nezbytně nutné? Máme pro vás několik rad a tipů, jak sjednat povinné ručení levně a přitom nešlápnout vedle.

Jak na povinné ručení levně? Zkuste následující triky

Na levné povinné ručení mají největší šanci řidiči:

  1. ve středním věku,
  2. kteří bydlí v menším městě či na vesnici,
  3. mají nové auto s menším výkonem a moderními asistenčními prvky,
  4. mají za sebou alespoň 10 let jízdy bez nehod

Levné povinné ručení vozidel můžete sjednat nejen osobně na pobočce, ale také online přímo u vybrané pojišťovny. Protože se však jednotlivé nabídky liší napříč trhem i pojišťovnami, je efektivní využít nejrůznějších online kalkulaček a srovnávačů, které jednotlivé nabídky nejen porovnají, ale umožní vám vybranou pojistku také sjednat.

Jak získat levné povinné ručení? Kalkulačka napoví

Pokud navíc v kalkulačce, či srovnávači zadáte „správnávstupní data, můžete získat zajímavou slevu nebo nižší cenu. Jak snížit cenu pojistného a získat levné povinné ručení?

Tip č. 1: Sjednejte si povinné ručení levně na řidiče ve středním věku

Za povinné ručení zaplatí nejvíce mladí (nevyježdění) řidiči a senioři. Pokud do některé z těchto skupin spadáte, sjednejte si povinné ručení levně na řidiče ve středním věku. Typicky může jít o staršího sourozence, rodiče, v případě starších řidičů potom uzavřete pojistku třeba na dítě. Výsledná cena se může lišit o několik stokorun.

Na tomto místě je však potřeba zmínit i to, že převod povinného ručení na jiného řidiče (resp. řidiče, který podle pojišťoven nespadá do rizikové kategorie) z dlouhodobého hlediska nic moc neřeší. Řidiči totiž pouze oddalují okamžik, kdy budou stejně muset platit drahé pojištění kvůli toho, že začnou sbírat bonusy od nuly.

Tip č. 2: Uzavřete povinné ručení na řidiče z menšího města

Na cenu povinného ručení má vliv také město. Řidiči z větších měst mají pojistné dražší. I v tomto případě ale existují cesty, jak cenu pojistky snížit. Podobně jako ve výše uvedeném případě lze levné povinné ručení sjednat na jiného řidiče. A to ideálně z menšího města, kde bývá povinné ručení levnější.

Tip č. 3: Levnější povinné pojištění získáte i díky bonusům

Bonusy za bezeškodnou jízdu mohou cenu povinného ručení snížit až od 60 %! Jejich výši lze jednoduše ověřit pomocí zmíněných online srovnávačů nebo kalkulaček. Pokud nevíte, jak vysoký bonus můžete uplatnit, požádejte svou pojišťovnu o jeho vyčíslení. V případě, kdy přecházíte od jedné pojišťovny ke druhé, nezapomeňte si bonusy převést, díky čemuž získáte levné povinné pojištění.

Tip č. 4: Sjednejte si povinné ručení vozidel online

Pokud si sjednáte povinné ručení online, často můžete čerpat zajímavou slevu nebo alespoň výhodnější cenu oproti situaci, kdy se osobně dostavíte na kamennou pobočku vybrané pojišťovny. Ve finále tak ušetříte nejen čas, ale také finanční prostředky.

Náš tip: Pokud jste povinné ručení u konkrétní pojišťovny uzavřeli, ale zanedlouho objevili výhodnější nabídku u konkurence, máte právo pojistku ukončit kdykoliv během následujících dvou měsíců. To vše samozřejmě bez sankcí.

Tip č. 5: Pojistné zaplaťte jednou ročně

Podle toho, jaká frekvence placení pojistného je v pojistné smlouvě sjednána, platí klient pojistné měsíčně, čtvrtletně, pololetně nebo ročně. Pojišťovny obvykle preferují a zvýhodňují nižší četnost plateb. Levné povinné ručení tak získáte i ve chvíli, kdy pojistné zaplatíte jednorázově na celý rok.

Levné povinné ručení na auto nemusí být výhra

Závěrem je potřeba dodat, že cena je jedním, nikoliv jediným parametrem, na základě kterého byste měli povinné ručení vybírat. Mnohem důležitější je totiž rozsah pojistné ochrany a zároveň výše limitů pojistného plnění. Ty nejlevnější pojistky často nabízí jen minimální krytí a vše nad limit sjednaného plnění hradí řidič z vlastní kapsy. Často jsou spojeny také s řadou výluk, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce odmítnout úplně.

  Nejvýhodnější povinné ručení online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články