PRÁCE 🧰

Nejlevnější povinné ručení vás může přijít draho. Na co si dát pozor při jeho sjednání?

22. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Povinné ručení podle POVIndexu v březnu opět zdražilo. Podle odborníků porostou jeho ceny i nadále. Pokud i vám doručila pojišťovna dopis, ve kterém informuje o zvýšení pojistného, tuto změnu nemusíte akceptovat. Pokud najdete levnější nabídku, pojistku můžete bez sankcí vypovědět. Proč ale nevybírat povinné ručení pouze podle ceny?

Co ověřit při sjednávání nejlevnějšího povinného ručení?

Hledáte to nejlevnější povinné ručení? Svěřte tenhle úkol kalkulačce

Zorientovat se v nabídce tuzemských pojišťoven a jednotlivých produktů, nemusí být pro laika jednoduché. Porovnávat mezi sebou povinné ručení skrze jeho pojistnou ochranu nebo výši limitů, může být poměrně zdlouhavé a nepřesné. Naštěstí existuje online kalkulačka, které tenhle úkol můžete bez obav svěřit.

Měli byste vědět: Aby za vás mohl nezávislý srovnávač najít ty nejlepší nabídky a nejpřesnější cenu povinného ručení, bude potřeba zadat i rodné číslo, na základě kterého za vás kalkulačka doplní informace o bonusech za bezeškodnou jízdu. I to nejlevnější povinné ručení bez zadaného bonusu může být totiž až o 60 % dražší než v případě, kdy info o předchozím bezeškodném průběhu doplníte.

Co taková kalkulačka povinného ručení dokáže? Na základě vstupních údajů o vozidle a jeho provozovateli za vás porovná dostupné nabídky povinného ručení. Ty můžete seřadit podle ceny nebo dalších parametrů. Díky tomuto praktickému nástroji během několika minut zjistíte, která pojišťovna nabízí aktuálně nejlevnější povinné ručení. Co si ale před jeho sjednáním ověřit?

Nejlevnější povinné pojištění není vhodné pro každého

Pokud na silnice vyrážíte jen sporadicky a cestujete převážně po Česku, dává výběr nejlevnějšího povinného ručení smysl. V případě, že jsou pro vás cesty autem denním chlebem a kromě tuzemských silnic často brázdíte i ty zahraničí, může být v mnoha ohledech to nejlevnější povinné pojištění nedostatečné.

Ověřte rozsah pojistné ochrany a výši limitů

Kalkulačka za vás najde nejlevnější povinné ručení, u kterého zároveň vidíte i základní informace o rozsahu pojistné ochrany, možných připojištěních, a především výši limitů. Pamatujte, že pojistný limit představuje maximální možnou částku, kterou můžete od pojišťovny dostat. Vše nad tento limit budete muset uhradit z vlastní kapsy.

Nejnižší zákonem stanovený limit pojistného plnění je 35 milionů korun, který se ale může stát například u hromadných nehod nebo těch, při kterých vznikne škoda na zdraví, či životě nedostatečný. Při výběru pojistky je proto potřeba ověřit, jak vysoký limit krytí vybraný produkt nabízí a zda se spíše nevyplatí nějakou tu stokorunu připlatit a zajistit si lepší ochranu.

Zaměřte se na rozsah asistenčních služeb

Díky srovnání povinného ručení objevíte nejlevnější nabídku, kterou si můžete také sjednat a pojistné zaplatit online. Ještě před tím, než tak učiníte, si ale kromě výše uvedeného ověřte i rozsah asistenčních služeb. Některé z pojišťoven vám například pomohou pouze zorganizovat příjezd asistenční služby, ale veškeré výdaje si budete muset hradit sami.

Nejlevnější povinné ručení sjednáte online

A zaplatíte ho klidně kartou nebo bankovním převodem. Pokud byste si přece jen svoje rozhodnutí do dvou měsíců od sjednání rozmysleli, nebo našli výhodnější nabídku, můžete přistoupit k bezplatnému ukončení smlouvy o povinném ručení. Jakmile pojišťovně doložíte výpověď, začne běžet osmidenní výpovědní lhůta, po jejím uplynutí bude povinné ručení ukončeno.

  Porovnat nabídky povinného ručení

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články