PRÁCE 🧰

Díky srovnání povinného ručení najdete tu nejlevnější pojistku

12. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Nejrůznější srovnávače a nezávislé kalkulačky povinného ručení jsou mezi řidiči stále oblíbenější. Tenhle jednoduchý online nástroj vám totiž umožní se nejen v nabídce tuzemských pojišťoven zorientovat, ale také najít ten nejlevnější produkt. Proč být při jeho sjednávání obezřetní?

Srovnání povinného ručení najde tu nejlevnější pojistku

Články na téma povinné ručení:

  1. Co je povinné ručení
  2. Povinné ručení: Platí i mimo komunikace?
  3. Co je potřeba k povinnému ručení
  4. Změna povinného ručení - poradíme, jak na to
  5. Svatba a povinné ručení? Se změnou neotálejte!
  6. Nejčastější chyby, které děláme při uzavírání povinného ručení
  7. Víte, jak zjistit, jestli má řidič platné pojištění auta podle SPZ?
  8. Víte, co je to povinné ručení a proč se nevyplatí to nejlevnější?
  9. Co všechno umí nezávislý srovnávač povinného ručení?
  10. Povinné ručení při přepisu vozidla nezaniká automaticky
  11. Povinné ručení z pohledu zákona: Co je dobré vědět?
  12. Srovnání povinného ručení najde tu nejlevnější pojistku - právě čtete
  13. Proč se nevyplácí provozovat auto bez povinného ručení?
  14. Povinné ručení na nové auto musíte mít už v autosalonu
  15. Víte, kdy dochází k zániku povinného ručení v jednotlivých případech?
  16. Díky porovnání povinného ručení najdete nejlevnější nabídku
  17. Kde všude platí povinné ručení sjednané v Česku?
  18. Nejčastější mýty a omyly o povinném ručení
  19. Povinné ručení v roce 2024: Přehledný výčet změn
  20. Novinky v povinném ručení. Na co se musí řidiči připravit?
  21. Nové povinné ručení 2024 a čtyři nejčastější omyly
  22. Řidiči pod dohledem aplikace: Za slušnou jízdu levnější pojistka
  23. Srovnání povinného ručení v prvním čtvrtletí roku 2024
  24. Jak vybrat nejlepší povinné ručení a nešlápnout vedle? - již brzy

Nejlevnější nabídka vám nemusí sednout

Srovnání povinného ručení vám usnadní orientaci v nabídkách tuzemských pojišťoven a dostupné produkty seřadí třeba podle ceny nebo dalších parametrů. Pokud na cenu tlačíte, doporučujeme ověřit limity pojistného plnění i rozsah pojistné ochrany. Vše nad ujednaný limit totiž budete muset uhradit z vlastní kapsy.

U těch nejlevnějších pojistek totiž bývají limity poměrně nízké a v případě hromadné autonehody nebo škody na zdraví či životě nemusí být dostatečné. Vždy je proto potřeba ověřit výši limitů, ale i to, co vybraná pojistka kryje, případně si k ní sjednat vhodná připojištění, která ale samozřejmě navyšují cenu povinného ručení.

Asistenční služby jsou zpravidla u těch nejlevnějších pojistek dost omezené

Kromě limitu pojistného plnění by se měl klient pojišťovny před sjednáním povinného ručení zajímat také o doplňkové služby, které mu můžou při řešení nehody výrazně pomoci. Tady máme na mysli zejména asistenční služby, u kterých se řada řidičů mylně domnívá, že na ně má automaticky nárok.

Ano, i ty nejzákladnější a nejlevnější balíčky povinného ručení nějakou formu asistence nabízejí, většinou jde ale jen o velmi omezenou nabídku, která nemusí být v případě pojistné události (např. v zahraničí) dostatečná. Proto je potřeba při výběru ověřit i rozsah těchto služeb, případně vsadit na dražší pojistku nebo vybraná rizika zvlášť připojistit.

Cena nemusí být konečná

Pokud se zaměříte na srovnání povinného ručení, většina kalkulaček a nezávislých srovnávačů po vás bude požadovat zadání vstupních údajů nejen o vašem vozidle, ale také o vaší osobě. Pro dopočítání bonusů a orientační ceny, bude potřeba zadat třeba i rodné číslo nebo bydliště, což nemusí všem řidičům vyhovovat.

K dispozici jsou samozřejmě srovnávače a kalkulačky bez nutnosti zadávání osobních údajů, jejich výsledky jsou ale velmi nepřesné. Výsledná cena se obecně zpřesní až ve chvíli, kdy osobní údaje doplníte a pojišťovna nebo zprostředkovatel povinného ručení je dokáže ověřit.

V zahraničí nemusí pojistka stačit

Povinné ručení sjednané u nás má mezinárodní (nikoliv ale celosvětovou) platnost. Země, na jejichž území zelená karta platí, jsou na ní přímo vyznačené. Na kartě jsou uvedeny rozeznávací značky států, jež jsou členy Rady kanceláří. Pokud není daná značka přeškrtnuta, povinné ručení v této zemi platí.

V případě, že do zahraničí cestujete často, při srovnání povinného ručení se zaměřte právě na zmíněné limity pojistného plnění. Ty nejnižší totiž nemusí být v zahraničí dostatečné. Pokud si nechcete sjednávat novou pojistku, můžete ochranu vozu, jeho posádky i vaší peněženky zvýšit pomocí havarijního pojištění nebo různých připojištění, které sjednáte třeba k cestovnímu pojištění, či zmíněnému „havarijku“.

Praktický tip závěrem: Pokud míříte do státu, kde u nás sjednané povinné ručení neplatí, je potřeba si sjednat tzv. hraniční pojištění. To vás bude stát okolo pár desítek eur a platí vždy jen na území konkrétního státu, a to po omezený počet dní.

  Srovnání povinného ručení online

Zdroj info: Nezávislé online srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články