PRÁCE 🧰

Jak vysoké jsou sankce za neplacení povinného ručení a kdy u vás doma může zaklepat exekutor?

8. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Placení povinného ručení

Pozdě zaplacené povinné ručení vás může dostat do nepříjemných komplikací. Jak vysoká pokuta vám hrozí v případě silniční kontroly a jakou částku po vás může požadovat Česká kancelář pojistitelů, pokud nepojištěným vozidlem způsobíte nehodu?

Co hrozí za pozdě zaplacené povinné ručení a jak vysoké jsou pokuty?

Zapomenuté zaplacené povinné ručení vás může vyjít draho

Povinnost platit si povinné ručení je upravena zákonem č. 168/1999 Sb. o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla. Stále naše silnice ale brázdí řidiči, kteří tuto povinnost nedodržují a povinné ručení si neplatí. A to buď nevědomky, anebo zcela záměrně. Málokdo z nich ale tuší, jak vysoké pokuty jim za neplacení povinného ručení hrozí.

Pokud vás zastaví policejní hlídka, bude po vás požadovat zelenou kartu – doklad, který slouží jako důkaz toho, že máte platné povinné ručení. Pokud se jí řidič nemůže prokázat, může dostat pokutu až 3 000 Kč. Jakmile policie prokáže, že si řidič povinné ručení nehradí, může mu ve správním řízení uložit pokutu až do výše 50 000 Kč. A tím to rozhodně nekončí.

Sankce za neplacení povinného ručení vám naúčtuje i ČKP

Nepoctivé řidiče a škody, které provozem nepojištěného vozidla způsobili, má na starost Česká kancelář pojistitelů. Ta pro tyto případy zřizuje speciální fond, z něhož se hradí škody řidičům, které nepoctivec naboural. A právě ČKP je další institucí, od které hrozí další pokuta za nezaplacené povinné ručení.

Ta je určena denní sazbou podle typu vozidla a zdvihového objemu válců od 4 Kč do 25 Kč za motocykl a od 30 Kč do 93 Kč za osobní automobil. Pro obytný vůz pak činí 61 Kč denně. Pokud navíc nepojištěným vozidlem způsobíte škodu, bude po vás ČKP vymáhat nejen pokutu za nezaplacené povinné ručení, ale také způsobenou škodu, a to až do výše 300 tisíc korun!

Co se stane, když nezaplatím povinné ručení? Skončit to může i exekucí

Na tomto místě je potřeba zmínit, že za neplacení povinného ručení vám mohou nabíhat penále. Pokud totiž budete ignorovat výzvy ČKP k uhrazení zmíněného příspěvku, může organizace postoupit dluh exekučním společnostem, které jej ale samozřejmě navýší o své poplatky. A to klidně i o několik tisíc korun. Dluh na povinném ručení se tak může rázem vyšplhat k závratným částkám!

Co dělat, aby se vám vyhnuly sankce za nezaplacené povinné ručení?

  1. Plaťte povinné ručení jednou za rok. Nejen, že u většiny pojišťoven získáte menší slevu, ale snižujete také pravděpodobnost, že na některou z plateb zapomenete.
  2. Nastavte si v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci trvalou platbu. Peníze za pojistné odejdou z účtu ve chvíli, kdy na něm bude dostatek prostředků.
  3. Přidejte si opakovanou upomínku do mobilního kalendáře.
  4. Pokud pojistné přece jen zapomenete zaplatit, vybírejte si poštu a reagujte na upomínky pojišťovny!
Měli byste vědět: Máte povinné ručení sjednané, ale neplatíte si ho? Pojišťovna vám v případě chybějící platby za pojistné zašle opakované výzvy k uhrazení. Některé z nich jsou zdarma, jiné budou zpoplatněné. Pokud pojistné přesto neuhradíte, sjednanou pojistku vám ukončí. Dlužnou částku může ale i nadále vymáhat.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, ČKP.
Zdroj médií: Depositphotos.
Sandra, 14. 2. 2024 0:09
Trvalá platba je blbost, protože asi nejen já jsem trestaná za jízdu bez nehod neustálým navyšováním pojistného.

Podobné články