PRÁCE 🧰

Co vám hrozí za nezaplacené povinné ručení? Vysoké pokuty od policie i ČKP

30. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Placení povinného ručení

Pokud byste chtěli tuto zákonnou povinnost ignorovat, riskujete poměrně vysokou pokutu. Co vám hrozí za nezaplacené povinné ručení?

Nezaplacené povinné ručení vás může přijít draho. Co za něj hrozí?

Něco málo o povinném ručení úvodem

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, též lidově označované jako povinné ručení, je povinné smluvní pojištění odpovědnosti, jehož základním účelem je ochrana zdraví a majetku třetích osob, kterým způsobíte škodu provozem vlastního vozidla.

Výše uvedenou povinnost upravuje zákon č. 168/1999 Sb., kde najdete třeba informace o tom, kdo je pojistníkem, pojištěným nebo poškozeným. Specifikovány jsou zde i náležitosti pojistné smlouvy a minimální zákonné limity pojistného plnění.

Měli byste vědět: K úhradě škod na vlastním vozidle neslouží povinné ručení, ale havarijní pojištění. Havarijní pojištění ochrání váš vůz například před škodami způsobenými živly nebo vzniklými v důsledku havárie, odcizení, vandalismu či neoprávněného užití vozidla.

Co hrozí za nezaplacené povinné ručení?

Nechme stranou situaci, kdy jste si povinné ručení u vybrané pojišťovny sjednali, ale pojistné zapomněli zaplatit. Zaplacení povinného ručení po splatnosti není závažným problémem, který by vás měl zbytečně znepokojovat. V takovém případě vám totiž pojišťovna zašle upomínku s výzvou k uhrazení pojistného. Ta první bývá většinou zdarma. Opakované upomínky jsou však již zpoplatněny. Pokud byste je ignorovali, může pojišťovna pojistnou smlouvu ukončit. Nezaplacené pojistné ale může i nadále vymáhat.

Za nezaplacení povinného ručení vás může pokutovat policie

Pokud ovšem nemáte v plánu si povinné ručení sjednávat a platit ho, hrozí vám při náhodné silniční kontrole pokuta až do výše 3 000 Kč na místě. Pokud se nemůžete prokázat zelenou kartou a policie následně zjistí, že si povinné ručení neplatíte, může se pokuta ve správním řízení vyšplhat až na 50 000 Kč. A to není ani zdaleka všechno!

Další pokuta hrozí od České kanceláře pojistitelů

1. ledna 2018 vstoupila v platnost novela zákona o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla, která stanovila pokutu za nezaplacení povinného ručení ze strany ČKP. Tato pokuta je vyměřena denní sazbou podle typu vozidla a zdvihového objemu válců. U motocyklů se pohybuje od 4 Kč do 25 Kč, u osobních aut od 30 Kč do 93 Kč. Pro obytný vůz pak činí 61 Kč denně.

Promlčecí lhůta, ve které musí ČKP případné vymáhání příspěvku zahájit, činí jeden rok. Na promlčení nezaplaceného povinného ručení ale není radno spoléhat. Pokud navíc pokutu nebo případnou škodu neuhradíte ani po opakovaných výzvách, ČKP s vámi může řešit dluhy formou soudního a později i exekučního řízení.

Měli byste vědět: Pokud nepojištěným vozem způsobíte dopravní nehodu, bude od vás ČKP vymáhat nejen výše uvedenou pokutu, ale také úhradu vzniklé škody, a to až do výše 300 tisíc korun!

Pár tipů závěrem, abyste nezaplacené povinné ručení nemuseli řešit:

  1. Plaťte povinné ručení jednou ročně. U některých pojišťoven získáte menší slevu a zároveň snížíte pravděpodobnost, že na některou z plateb zapomenete.
  2. Nastavte si v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci trvalou platbu pojistného. Peníze za pojistné odejdou z účtu ve chvíli, kdy na něm bude dostatek prostředků.
  3. Přidejte si opakovanou upomínku do mobilního kalendáře.

  Nejlepší povinné ručení online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články