PRÁCE 🧰

Co vám hrozí za nezaplacené povinné ručení? Rady, jak se vyhnout pokutě i exekuci

16. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Placení povinného ručení

Každý, kdo vlastní a provozuje motorové vozidlo, jej musí mít ze zákona pojištěné. Co vám hrozí za nezaplacené povinné ručení? Pokuta a v krajním případě i exekuce!

Co řidičům hrozí za nezaplacené povinné ručení? Pokuty i exekuce!

Nezaplacené povinné ručení je vždycky problém

Na silnicích se můžeme setkat se dvěma druhy neplatičů povinného ručení. Ti první zpravidla jen založili dopis nebo složenku od pojišťovny do šuplíku, kde na ni jednoduše zapomněli. Druzí pak neplatí povinné ručení úmyslně. Této skupině nezaplacené povinné ručení dlouhé roky procházelo.

Vše se ovšem změnilo s příchodem novely č. 293/2017 Sb. k zákonu č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla, která u těchto řidičů počítá s denními sankcemi. Ty se mohou za rok vyšplhat až k 30 000 Kč!

Zmíněná sankce za neplacení povinného ručení je dána nejen typem vozidla, ale také objemem válců. Vyšplhat se proto může až na 93 korun za den. To je přes 30 tisíc korun ročně – tedy násobně více, než by řidič zaplatil za nejdražší povinné ručení, které je pro jeho vůz aktuálně k dispozici. Peníze vybrané na sankcích následně putují do garančního fondu ČKP, z něhož se kryjí škody způsobené vozidly bez povinného ručení.

Co řidičům hrozí za nezaplacené povinné ručení? Pokuty i exekuce!

Co se stane, když nezaplatím povinné ručení a způsobím nehodu?

Tady je samozřejmě situace ještě závažnější. Pokud dopravní nehodu způsobí řidič, který nemá platné povinné ručení, škodu za něj poškozenému zaplatí Česká kancelář pojistitelů. Ta ji bude ale následně vymáhat po nezodpovědném řidiči. A to až do výše 300 000 Kč. Sankce za neplacení povinného ručení se mu také nevyhnou a při silniční kontrole bude zmíněnému řidiči navíc uložena pokuta za nezaplacené povinné ručení až do výše 3 000 Kč.

Co když nezaplatím povinné ručení ani sankce ČKP?

Nechme nyní stranou nepoctivce, kteří si povinné ručení záměrně neplatí, ale zaměřme se na řidiče, u nichž je nezaplacené povinné ručení spíše výsledkem roztěkanosti a zapomnětlivosti. Pokuta za neplacení povinného ručení by proto u nich byla zcela zbytečná.

Pokud máte povinné ručení sjednané, ale zapomenete ho zaplatit, pojistka samozřejmě automaticky nezaniká. Pojišťovna vám zašle poštou dvě upomínky. Ta první bývá většinou zdarma, za tu druhou už obvykle zaplatíte.

Pokud pojistné nezaplatíte ani po obdržení druhé upomínky, tak vaše pojištění zaniká. Nezaplacené platby ale zůstávají. Po stálém neplacení spadnete do klína České kanceláři pojistitelů, která s vámi bude vaše dluhy řešit formou soudního a později i exekučního řízení.

Věděli jste, že: Povinné ručení musíte platit i po smrti plátce. Co ale dělat, když auto nepotřebujete?

Co řidičům hrozí za nezaplacené povinné ručení? Pokuty i exekuce!

Co dělat, abyste nezaplacené povinné ručení nemuseli řešit?

  • Plaťte povinné ručení jednou ročně. Nejen, že ušetříte na pojistném, ale snižujete také pravděpodobnost, že na některou z plateb zapomenete.
  • Nastavte si v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci trvalou platbu. Peníze za pojistné odejdou z účtu ve chvíli, kdy na něm bude dostatek prostředků.
  • Přidejte si opakovanou upomínku do mobilního kalendáře.
  • Pokud pojistné přece jen zapomenete zaplatit, vybírejte si poštu a reagujte na upomínky pojišťovny!

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: ČKP.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články