PRÁCE 🧰

Poradíme, na co si dát pozor při srovnání cen povinného ručení

9. 2. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Výběr povinného ručení Srovnávače pojištění a financování Srovnání pojištění

Bez povinného ručení na silnice nesmíte. Jak ale vybrat to, které vám sedne a zbytečně nezeštíhlí rodinný rozpočet? Jednou z možností jsou nezávislé online kalkulačky a srovnávače. I tady je ale potřeba vědět, na co si při srovnání cen povinného ručení dát pozor.

Na co byste si měli dát pozor při srovnání cen povinného ručení?

Srovnání cen povinného ručení musí být nezávislé

Srovnávačů existuje nepřeberné množství. Ty solidní a nezávislé by ovšem měly mít ve svém portfoliu nabídku povinného ručení naprosté většiny pojišťoven na našem trhu. Pokud tedy narazíte na kalkulačku, která za vás porovná jen produkty dvou nebo tří pojišťoven, raději se poohlédněte po jiné.

Povinné ručení: Srovnání cen musí být transparentní

Je zvykem, že kalkulačky při srovnání cen povinné ručení svých partnerů umisťují na přední příčky. Až pod nimi se nachází ostatní produkty, obvykle seřazené podle ceny. Pokud ale v takové tabulce nevidíte cenu pojistky, kterou vám srovnávač sdělí až na základě osobní nebo telefonické konverzace, mějte se na pozoru.

Povinné ručení: Srovnání cen bez osobních údajů je nepřesné

S výše uvedeným neodmyslitelně souvisí situace, kdy pro výpočet ceny pojistného musíte do kalkulačky zadat osobní údaje (někde i rodné číslo) a údaje o vozidle, což se řadě řidičů příčí. Ve skutečnosti ale nejde o žádný podvod. Na základě rodného čísla totiž můžou srovnávače, potažmo pojišťovny, ověřit správnost zadaných údajů a hlavně výši bonusů, které mohou snižovat cenu povinného ručení až o 60 %!

Měli byste vědět: Srovnání cen povinného ručení bez osobních údajů sice některé kalkulačky nabízejí, cena pojistného je ale v tomto případě velmi nepřesná a po doplnění osobních údajů se značně zvýší.

Na co byste si měli dát pozor při srovnání cen povinného ručení?

Srovnání cen povinného ručení nemusí být výhodné

Pro mnoho řidičů je při výběru povinného ručení nejdůležitějším parametrem cena. To je ale zcela zásadní chyba. Mnohem důležitější je totiž nejen rozsah pojistné ochrany, ale především limity pojistného plnění. Vše nad sjednaný limit ve smlouvě totiž bude muset řidič uhradit sám. Při výběru vhodného produktu také ověřte, zda jsou jeho součástí asistenční služby (a v jakém rozsahu) a co patří mezi výluky, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Srovnání cen může povinné ručení pěkně prodražit

Pokud již povinné ručení sjednané máte a bezmyšlenkovitě využijete výhodnější nabídky, kterou vám kalkulačka nebo online srovnávač najde, pravděpodobně budete chtít stávající smlouvu vypovědět. Jestliže tak ale učiníte mimo důvody uvedené v tomto článku, počítejte se sankcemi za předčasné ukončení. To může stávající pojistku pěkně prodražit a vy tak ve finále budete muset zaplatit nejen nově sjednané pojištění, ale také pokutu za to předčasně ukončené.

Co když stejně šlápnete vedle?

Pokud po zaplacení nově sjednané pojistky zjistíte, že produkt není tak výhodný, jak se na první pohled tvářil, můžete smlouvu do dvou měsíců od sjednání vypovědět na základě písemné výpovědi bez sankcí. Výpovědní lhůta v tomto případě činí osm dní.

A jak to bude se zaplaceným pojistným? Pojišťovna vám vrátí pouze „nespotřebované pojistné“. Pokud tedy smlouvu ukončíte před jejím počátkem, vrátí se vám celá částka. Při ukončení do 2 měsíců je zapotřebí počítat s výše zmíněnou výpovědní lhůtou. Pokud tato lhůta (8 dní) zasahuje do počátku pojištění, pojišťovna si pojistné za tyto dny nechá.

  Nejlepší povinné ručení online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články