PRÁCE 🧰

Komu se vyplatí krátkodobé povinné ručení a jak si ho sjednat?

8. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Druhy povinného ručení

Pokud s vozidlem vyrážíte na silnice jen sporadicky, není potřeba platit zákonné pojištění celoročně. Existuje totiž krátkodobé povinné ručení, o kterém jen málokdo ví. Přitom díky němu můžete ušetřit i několik tisícovek ročně!

Jak funguje krátkodobé povinné ručení a má smysl si ho sjednávat?

Co je to krátkodobé povinné ručení?

Krátkodobé povinné ručení kryje (stejně jako to celoroční) škody na majetku, zdraví nebo životě, které jsou způsobené provozem automobilu ostatním účastníkům silničního provozu. Tady je potřeba zmínit, že škody na vlastním autě povinné ručení neřeší. Ke krytí těchto škod slouží pojištění havarijní.

Povinné ručení musí mít ze zákona každé vozidlo, které je provozováno na pozemní komunikaci. Pokud ale vlastníte veterána, karavan nebo plánujete automobil prodat, nedává smysl ho pojišťovat celoročně. Přesně pro tyto případy pojišťovny přišly s krátkodobým povinným ručením, díky kterému můžete ušetřit.

Krátkodobou pojistku si můžete sjednat nejen osobně na pobočce vybrané pojišťovny, ale také online. Pokud byste chtěli mezi sebou jednotlivé nabídky pojišťoven porovnat, vyplatí se využít nezávislých online kalkulaček a srovnávačů.

Jak funguje krátkodobé povinné ručení a má smysl si ho sjednávat?

Komu se vyplatí krátkodobé povinné ručení?

  • Majitelům veteránů nebo motorek
  • Majitelům karavanů, přívěsů apod.
  • Majitelům aut, která hodlají v brzké době prodat
  • Řidičům, kteří potřebují přemístit auto bez pojištění

Kromě krátkodobého povinného ručení se můžete setkat také s povinným ručením sezónním. Jaký je mezi těmito dvěma produkty rozdíl? Zcela zásadní! Společné mají samozřejmě to, že pojistné ani v jednom případě neplatí řidič celoročně.

Sezónní povinné ručení si nicméně řidiči sjednávají zpravidla na dobu neurčitou (platné ho mají nejčastěji v období 3 až 10 měsíců). Když klient po uplynutí stanovené lhůty nedoručí pojišťovně výpověď, automaticky se mu pojistka obnovuje. V tomto případě není nutné ukládat značky do depozitu.

Naproti tomu krátkodobé povinné ručení je sjednáváno výlučně na období několika dnů, maximálně pak týdnů (v takovém případě hovoříme o povinném ručení na dobu určitou). Nejčastěji se setkáváme s krátkodobým povinným ručením na 14 dnů nebo měsíc. V tomto případě není potřeba zasílat pojišťovně výpověď smlouvy. Jakmile ale sjednaná lhůta uplyne, je potřeba pojistku prodloužit, případně odevzdat značky do depozitu.

Jak funguje krátkodobé povinné ručení a má smysl si ho sjednávat?

Kdo si sjednává povinné ručení na 14 dní nejčastěji?

Čtrnáctidenní povinné ručení je určeno především řidičům, kteří potřebují přemístit nepojištěné vozidlo z jednoho bodu, do bodu druhého. Pokud by vůz nepojistil, hrozí jim pokuta ve výši 1 500 – 5 000 Kč na místě, případně 3 000 – 40 000 Kč ve správním řízení.

Měli byste vědět: Povinné ručení na 14 dní je minimum, na kratší dobu nelze pojistku u tuzemských pojišťoven sjednat. Cena pojistného se v tomto případě obvykle pohybuje okolo několika stokorun.

Povinné ručení na 14 dnů může být zajímavé i pro cestovatele, kteří vyráží s karavanem nebo přívěsem do zahraničí, kde platí klasická zelená karta z ČR. Pokud karavan nebo přívěs pojištěný v ČR celoročně nemáte, vyplatí se krátkodobé povinné ručení sjednat.

Pro koho je vhodné povinné ručení na měsíc?

Pokud cestujete s nepojištěným vozem delší dobu, případně vlastníte veterána, se kterým budete brázdit silnice jenom během sezóny, vyplatí se sjednat povinné ručení na měsíc.

Tento druh povinného ručení je vhodný i pro čerstvé majitele nepojištěného vozidla, které hodlají obratem prodat. Během měsíční lhůty budou mít ale dostatek času na vyřízení všech náležitostí ohledně nákupu a prodeje vozidla.

Mohlo by vás zajímat: Pokud byste k novému vozu celoroční povinné ručení přece jen sjednali a následně vůz prodali, pojišťovna vám poměrnou část pojistného vrátí. Na peníze ale můžete zbytečně dlouho čekat.

  Kalkulačka povinného ručení online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, ČKP.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články