PRÁCE 🧰

Vyplatí se vám sjednat si radši krátkodobé nebo dlouhodobé cestovní pojištění do zahraničí?

31. 1. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Druhy cestovního pojištění

Cestování se může stát velkou zálibou a koníčkem a pro některé i pracovní každodenností. V takovém případě je nutné uvažovat o tom, jak se co nejlépe na cestách o sebe postarat a neplatit zbytečné peníze navíc.

Výhody a nevýhody dlouhodobého a krátkodobého pojištění

Možností, jak sjednat cestovní pojištění je několik. Pokud tápete nad tím, jaké pojištění vybrat, poslouží vám k tomu snadná kalkulačka na některém ze srovnávacích webů. Stačí zadat jen údaje, kam a na jak dlouho jedete a hned na vás vyskočí ty nejlepší a někdy i nejlevnější nabídky, ačkoli jen podle ceny byste se určitě neměli řídit. Což v současné době koronaviru platí dvojnásob.

Cestovní pojištění pro občasné cestovatele

Jestliže cestujete spíše sporadicky, vyplatí se vám si vždy sjednat pojištění na každou cestu zvlášť. Prostě jen zaplatíte pár desítek korun (někdy i více podle nastavení limitů, případně připojištění) a máte vystaráno. Jen si pohlídejte výše limitů krytí, ať nemusíte něco doplácet ze svého. Krátkodobé cestovní pojištění se hodí pro každého, kdo chce vycestovat na 1 až 90 dní do zahraničí a zároveň v zahraničí nepobývá co měsíc.

Velkou výhodou takového pojištění je, že lze sjednat online a pokud platíte kartou, je okamžitě aktivní. Na druhou stranu, pokud si výlet neplánovaně prodloužíte, musíte o tom pojišťovnu informovat, aby se rovněž prodloužila i platnost smlouvy pojištění. V opačném případě byste v zahraničí byli bez záruk a každý větší zákrok v nemocnici si museli platit.

Dlouhodobé pojištění do zahraničí pro časté cestovatele

Pro ty, kteří se nebojí někam vycestovat několikrát za rok a ještě k tomu v místě tráví delší čas, se určitě vyplatí mít sjednané spíše cestovní pojištění dlouhodobé. To se obvykle uzavírá na jeden rok. Částku zaplatíte hned a o nic víc se nemusíte starat. Jestliže tedy plánujete delší návštěvu zahraničí, je pro vás cestovní pojištění pro dlouhodobý pobyt jako stvořené. Pro tyto účely se hodí zvolit variantu Svět (či obdobně pojmenovanou možnost) a nemusíte cestovní pojištění nikterak upravovat, pokud se rozhodnete překročit hranice Evropy. Jen je nutné počítat s tím, že po uplynutí jednoho roku pojištění jednoduše zaniká a je nutné zařídit si nové.

Dlouhodobé cestovní pojištění se hodí také pro lidi, kteří sice neodjíždí každé dva měsíce do zahraničí, ale za to jejich jednodenní či víkendové cesty za rok dosáhnou také úctyhodné hodnoty dnů, že už z ekonomického hlediska se vyplatí mít to dlouhodobé (v přepočtu na jednotlivé dny vyjde prostě levněji). V takovém případě člověk už nemusí na nic myslet, ale ví, že se může sbalit prakticky kdykoliv a prostě vyrazit za hranice neznáma.

  Krátkodobé i dlouhodobé cestovní pojištění

Zdroj info: Názory autora.
Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články