PRÁCE 🧰

Krátkodobé cestovní pojištění

7. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Druhy cestovního pojištění

Určitě jste už za svá léta cestování zaznamenali, že existují druhy pojištění. Nejčastěji se jedná o to krátkodobé. V produktových materiálech pojišťoven ale můžete narazit ještě na dlouhodobé a celoroční, o těch si ale povíme něco později.

Krátkodobé cestovní pojištění

Krátkodobé cestovní pojištění si vybere zřejmě každý, kdo jednou za čas vyrazí za hranice našeho státu a neplánuje tam zůstat déle jak 14 dní. Přeci jen pokud jezdíte jen na letní a následní zimní dovolenou, nemá smysl si zřizovat delší pojištění, neboť by se vám finančně nevyplatilo. Pokud jste ale v luftu každý měsíc, pak se jedná o jinou situaci a zvážit byste měli klidně i to dlouhodobé pojištění.

Nicméně pro účely občasných cestovatelů to krátkodobé bohatě stačí. Jeho zřízení je extrémně jednoduché. Stačí k tomu mít notebook a internet, a pak samozřejmě i platební kartu. Ve webovém vyhledávači si zadáte název produktu, který hledáte – v našem případě cestovní pojištění – a následně vám vyjede několik srovnávačů, podle kterých můžete jedno pojištění vybrat. Po vyplnění správných údajů o cestovateli a cílové zemi, včetně termínu, se vám nabídne několik produktů od různých pojišťoven. Na vás už je jen si vybrat.

V tomto případě ale nehleďte na cenu. Ono je sice lákavé mít pojištění za 30 korun, ale více si všímejte limitů, které daná pojišťovna k pojištění nabízí a to obzvlášť v zemích, kde to zrovna s lékařskou péčí není nijak slavné – divili byste se asi, že jde dost často i o některé evropské země jako je třeba Řecko nebo Rumunsko. V takových zemích byste se asi nechtěli zranit nebo řešit jiné nepříjemnosti.

Vhodné je vybírat i takové produkty, které mají komplexní služby asistenčních služeb a zejména pak disponují možností poskytnout tlumočníka. Ne každý Čech se totiž v zahraničí domluví a tato možnost dost vytrhne trn z paty. Hodí se mít ještě připojištění na škodu z odpovědnosti – které mimo jiné musíte mít, když jedete třeba na lyžování do Itálie.

Sjednání pojištění nenechávejte nikdy na poslední chvíli. Kdybyste totiž na něj zapomněli a pojistili se třeba až ze zahraničí zpětně, počítá se s tím, že 3 dny nejste pojištěni, neboť tam běží možná lhůta vrácení. Proto je nutné pojištění zřídit včas, ostatně zabere vám to pár minut, a tak se před koukáním na Výměnu manželek můžete prostě pojistit. A doporučujeme online pojištění platit platební kartou, pojištění začne platit od data, jaké si zvolíte. U bankovního převodu byste museli čekat několik dní.

V případě, že pojištění máte a už se dávno nacházíte v zahraničí, pak je možné si cestovní pojištění prodloužit. Je ovšem nutné zavolat na pojišťovnu a se situací ji obeznámit dostatečně dopředu. V případě prodloužení již stávajícího pojištění se už žádné tři dny neuplatňují, a tak se nemusíte bát, že byste na sebe museli dávat nějaký extra pozor.

Do některých zemí je také nutné mít pojištění proti COVID-19, jinak vás nepustí přes hranice. Nicméně opatření proti koronaviru se stávají mírně benevolentnějšími, avšak vždy se ujistěte, co daná země pro příjezd vyžaduje, ať už od začátku dovolené neřešíte problémy.

  Krátkodobé cestovní pojištění online

Zdroj info: odborník z pojišťovnictví.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články