PRÁCE 🧰

Na kolik vyjde krátkodobé cestovní pojištění jednotlivce a kolik za něj zaplatí rodina?

24. 1. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Druhy cestovního pojištění

Zatímco za dovolenou v zahraničí se obvykle nezdráháme zaplatit několik desetitisíc, jednorázové cestovní pojištění maličko zanedbáváme. Respektive ho vybíráme pouze na základě ceny, což se nemusí vyplatit.

Kolik stojí krátkodobé cestovní pojištění pro jednotlivce a rodinu?

Abyste měli představu o tom, na kolik vyjde krátkodobé cestovní pojištění rodinu nebo jednotlivce, připravili jsme pro vás několik modelových příkladů.

Modelový příklad č. 1: Jednorázové cestovní pojištění do Itálie pro milovníka zimních sportů

V tomto případě budeme sjednávat jednorázové cestovní pojištění pro dvaatřicetiletého cestovatele, který se vydává na týdenní aktivní dovolenou do Itálie, kde hodlá lyžovat a oddávat se dalším zimním sportům. Protože tyto sporty nejsou součástí základních balíčků jednorázového cestovního pojištění, je potřeba je připojistit zvlášť.

Nejnižší cena za krátkodobé cestovní pojištění (vč. zimních sportů), bude činit 111 Kč (15,87 Kč/den), přičemž limit pro léčebné výlohy činí 3 000 000 Kč, limity pro úrazové pojištění jsou 300 000 Kč a za ztrátu nebo poškození zavazadel pojišťovna dotyčnému vyplatí maximálně 10 000 Kč. Odpovědnost ani covid pojištění v pojistce zahrnuté nejsou.

Nejdražší jednorázové cestovní pojištění pak dotyčného vyjde na 406 Kč a zahrnuje patnáctimilionový limit pro léčebné výlohy, 5 000 000 Kč u odpovědnosti, 600 000 Kč v případě úrazu a za ztrátu nebo poškození zavazadel pojišťovna dotyčnému vyplatí maximálně 25 000 Kč.

Náš tip: Pokud budete na dovolenou vyrážet vlastním vozidlem, je možno vybírat z celé škály dalších doplňujících produktů, které ochrání i vůz, případně jeho posádku.

Kolik stojí krátkodobé cestovní pojištění pro jednotlivce a rodinu?

Modelový příklad č. 2: Rodinné cestovní pojištění na Kanárské ostrovy

V tomto případě bude na čtrnáctidenní dovolenou na Kanárské ostrovy vyrážet čtyřčlenná rodina, která se na místě neplánuje oddávat rizikovým sportům. Nejlevnější rodinné cestovní pojištění vyjde zmíněnou rodinu na 784 Kč. Zahrnovat bude 4 000 000 Kč pro léčebné výlohy, 1 000 000 Kč v případě odpovědnosti a 100 000 Kč u úrazového pojištění. Zavazadla ani komplikace související s covidem součástí této pojistky nejsou.

Naopak za nejdražší jednorázové cestovní pojištění si dotyčná rodina pořádně připlatí. Jednorázové pojistné je vyjde na 5208 Kč. V ceně je ale nejen covid pojištění, ale také patnáctitisícový limit pro případ ztráty nebo poškození zavazadel. Limity pro léčebné výlohy činí 15 000 000 Kč, u odpovědnosti jde o 5 000 000 Kč a limit pro úrazové pojištění v tomto případě činí 400 000 Kč.

Modelový příklad č. 3: Jednorázové cestovní pojištění do Egypta pro nadšence do potápění

Poslední modelový příklad věnujeme páru, který cestuje na týden do Egypta, kde se hodlá věnovat přístrojovému potápění. V tomto případě bude potřeba ke klasickému jednorázovému cestovnímu pojištění připojistit i rizikové sporty, mezi které patří nejen zmíněné přístrojové potápění, ale také například plachtění, jachting, windsurfing, kiting, letecké sporty, hokej nebo jízda na sněžném či vodním skútru.

Nejlevnější pojistka náš modelový pár vyjde na 392 Kč a jsou v ní zahrnuty nejen léčebné výlohy (4 000 000 Kč), ale také odpovědnost (1 000 000 Kč) nebo úrazové pojištění. Ztráta, či poškození zavazadel ani rizika související s nemocí covid-19 v pojistce zahrnutá nejsou.

Naopak nejdražší pojistka zmíněný pár vyjde na 2016 Kč, což ale není při limitech 10 000 000 Kč (léčebné výlohy), 2 000 000 Kč (odpovědnost), 400 000 Kč (úrazové pojištění), 15 000 (ztráta nebo poškození zavazadel) a covid krytí mnoho.

Kolik stojí krátkodobé cestovní pojištění pro jednotlivce a rodinu?

Jak krátkodobé cestovní pojištění vybírat?

Výše jsme si porovnali nejdražší a nejlevnější možnosti krátkodobého cestovního pojištění pro jednotlivce, páry i rodinu. Vybírat ale pojistku pouze na základě ceny se rozhodně nevyplácí. Konkrétní produkt byste vždy měli volit s ohledem na způsob trávení zahraniční cesty, ale i potenciální rizika, která během ní hodláte podstupovat (viz rizikové nebo zimní sporty). Pokud na dovolenou vyrážíte autem, rozhodně tuto specifickou situaci zohledněte při výběru vhodného jednorázového cestovního pojištění. Ušetřit můžete tím, že sjednáte pojistku pro celou skupinu online přímo z pohodlí vašeho domova.

  Krátkodobé cestovní pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, online srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články