PRÁCE 🧰

Vyplatí se vám celoroční cestovní pojištění? A kolik za něj vlastně zaplatíte?

17. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Druhy cestovního pojištění

V zimě na hory, v létě na pár dnů k moři. A ideálně ještě během roku nějaký ten víkend v evropské metropoli. Pokud během roku opakovaně vyjíždíte za hranice, dost možná jste přemýšleli o sjednání celoroční pojistky. Komu se celoroční cestovní pojištění vyplatí a na kolik vás vyjde?

Jak na výběr celoročního cestovního pojištění a opravdu se vám vyplatí?

Krátkodobé vs. celoroční pojištění do zahraničí

Nebudeme diskutovat o tom, zda má smysl si pojištění do zahraničí vůbec sjednávat. Pokud nechcete zbytečně riskovat a mít jistotu klidné dovolené, na které se o vás postarají i v případě úrazu nebo nemoci, mělo by být cestovní pojištění samozřejmostí.

Vybírat můžete ze dvou základních typů. Pokud do zahraničí vyrážíte jen sporadicky, budete pravděpodobně vybírat z krátkodobých pojistek. Jestliže jsou ale vaše cesty v zahraničí opakované, vyplatí se sjednat celoroční cestovní pojištění. Rozdíl u těchto dvou produktů je pouze v délce, po kterou vám pojistka platí a ceně.

Náš tip: Velkou výhodou celoročního cestovního pojištění je skutečnost, že na pojistku nemusíte během roku myslet. Jednoduše si ji uzavřete a při opakovaných cestách se o nic dalšího nestaráte. Asistenční kartička vám zůstává po celou dobu platnosti celoročního pojištění.

Komu se vyplatí cestovní celoroční pojištění?

Celoroční cestovní pojištění rozhodně není levnou záležitostí. Pokud se ale zdržujete v cizině pravidelně a během roku trávíte za hranicemi 30 a více dní, pak se vám pojistka na dvanáct měsíců vyplatí, a to bez ohledu na to, v jaké zemi se zrovna nacházíte. Nejnižší cena cestovního pojištění do zahraničí v případě celoročního krytí začíná na cca tisícikoruně. U nejlevnější pojistky ale počítejte s menší pojistnou ochranou a zejména nízkými limity krytí.

Jak vybrat celoroční cestovní pojištění?

Při výběru celoročního cestovního pojištění se, stejně jako u krátkodobé pojistky, zaměřte nejen na rozsah pojistné ochrany, ale zejména na krytá rizika a výši pojistných limitů. Při cestách po Evropě volte ta pojištění, která budou mít u léčebných výloh limit alespoň 5 milionů korun. Při cestách mimo Evropu (např. do USA), je potřeba sjednat ještě vyšší limit. Pozornost věnujte i nabídce připojištění a výlukám, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Nechte si poradit od nezávislých srovnávačů a kalkulaček

Protože u nás pojištění na celý rok nabízí rovnou několik pojišťoven, může být občas složité se v nabídce zorientovat. Proto se vyplatí využít nezávislých kalkulaček a srovnávačů, které za vás porovnají dostupné nabídky. Ty si můžete seřadit podle ceny nebo jiných parametrů. Díky tomuto srovnání si uděláte lepší přehled nejen o cenách, ale také pojistné ochraně nebo limitech pojistného plnění jednotlivých produktů. Pokud si některou z pojistek vyberete, cestovní pojištění můžete sjednat a zaplatit online.

Praktický tip závěrem: Některé pojišťovny vám za online sjednání nabídnou zajímavou slevu nebo výhodnější cenu oproti situaci, kdy byste si pojistku sjednávali na pobočce.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Nezávislé online srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články