PRÁCE 🧰

Dlouhodobé cestovní pojištění

15. 6. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Druhy cestovního pojištění

Kdo pobývá v zahraničí delší čas, měl by zauvažovat nad tím, že si zřídí celoroční nebo dlouhodobé cestovní pojištění. Při častých výjezdech můžete značně ušetřit a navíc nemusíte myslet na pojištění před každou cestou.

Dlouhodobé cestovní pojištění

Na úvod by bylo vhodné si vyjasnit, co znamená dlouhodobé a co celoroční pojištění. V tom prvním případě jde o dobu, která je delší než 90 dní, klidně i 365 dní. K dlouhodobému pojištění přistupují lidé zejména v případech, kdy například musí jet do zahraničí kvůli pracovní nebo studijní cestě (Erasmus).

Na druhé straně máme celoroční pojištění. To se hodí pro cestovatele, kteří zase jezdí častěji za jeden kalendářní rok do ciziny na pracovní cesty, případně stáže. Pobyt mimo Česko by měl být maximálně 90 dní a minimálně splňovat podmínku 4 týdny ročně (samozřejmě to nemusí být v kuse, ale když se nasčítají celkové dny mimo domov, musí se dojít k hodnotě delší než je uvedený počet týdnů). Přičemž se výjezdy mohou opakovat. Pokud ale víte, že v zahraničí strávíte například půl roku v kuse, je výhodnější zvolit pojištění dlouhodobé. Stejně tak se takové pojištění hodí pro pendlery, kteří pracují například v příhraničí.

Cena nemusí být vždy stejná!

V případě, že už se rozhodnete pro jednu nebo druhou z variant cestovního pojištění, je nutné si uvědomit, že finální cena produktu závisí na mnoha proměnných. Mezi ty patří především výše limitů – ty nepodceňujte, zejména chystáte-li se opustit evropský kontinent. V Evropě se doporučuje limit léčebných výloh minimálně 5 milionů korun, mimo by to mělo být co nejvíce, neboť například v Americe, kde mají úplně jiný systém zdravotnictví, za desetidenní pobyt v nemocnici se vším všudy zaplatíte přes 10 milionů korun, tudíž, už víte proč je nutné dbát na limity pojištění?

Dále je to právě lokace, kam jedete. Standardně se rozlišuje Evropa, Omezený svět (mimo USA a Kanadu), Rozšířený svět. Myslete na to, že čím dál pojedete, tím bude pojistné dražší. Na výši také nabírá pojištění pokud si zvolíte speciální příplatky jako jsou například rizikové sporty. Když si zvolíte komplexnější balíčky, můžete si být jisti, že budete mít vysoké limity a především také široký obsah asistenčních služeb, včetně tlumočníka, což se v zahraničí, kde se nemluví vaší řečí, dost hodí.

Vždy by vám pojistka měla sedět přímo na míru, s tím, že pokud byste chtěli zkusit nějaký sport, který spadá pod adrenalinové a vy jej nemáte v pojištění zahrnutý, je nutné zavolat na infolinku a doptat se na případné připojištění ke stávajícímu. Před podpisem smlouvy je nutné si vždy celou smlouvu přečíst a především pak podmínky plnění. Mohlo by se totiž snadno stát, že se vám stane nějaký úraz, ale pojišťovna nic neproplatí, neboť jste se například zapojili aktivně do demonstrace nebo jste byli pod vlivem alkoholu – což jsou mimo jiné možné výluky v cestovním pojištění.

Nezapomeňte ani na fakt, že do některých zemí musíte mít uzavřené pojištění proti COVID-19, což bude další položka, která celkové pojištění podraží. Nicméně pokud byste se na něj vykašlali, nemuseli by vás do země pustit. Důležitou součástí je rovněž pojištění odpovědnosti a další připojištění, do kterých patří například pojištění zavazadel, storno zájezdu a nebo také pojištění pro domácí zvířata.

Výhodou celoročního pojištění oproti tomu krátkodobému je, že pokud častěji, ale za to nepravidelně a na různě dlouho dobu cestujete do ciziny, zaplatíte ho komplet a máte celý rok pokoj. Nemusíte se tedy stresovat v letadle nebo na půli cesty, jestli jste si cestovní pojištění opravdu zařídili nebo ne. Takto máte na 12 kalendářních měsíců pokoj.

  Nejlepší dlouhodobé cestovní pojištění

Zdroj info: odborník z pojišťovnictví.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články