PRÁCE 🧰

Prozradíme, kolik stojí cestovní pojištění pro studenty a jak ho správně vybrat

8. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Druhy cestovního pojištění

Roky strávené ve statusu studenta jsou těmi nejlepšími pro cestování a poznávání zahraničních destinací. Levné letenky do celého světa, jízdenky se slevou a možnost vycestovat na zahraniční stáž za pár kaček, jsou jednoduše benefity k nezaplacení. Při cestách za naše hranice ale nezapomeňte na cestovní pojištění pro studenty.

Jak vybrat cestovní pojištění pro studenty a zbytečně nepřeplácet?

Cestovní pojištění pro studenty chrání nervy i peněženku

Je úplně jedno, jestli se chystáte na zahraniční studijní pobyt, dovolenou s partou přátel nebo kratší eurovíkend. Cestovní pojištění pro studenty by mělo být jednou z položek vašeho „must have“ seznamu. Vyrážet bez něj za naše hranice, je totiž zbytečně riskantní a nezodpovědné. Pokud by se vám totiž něco stalo, případná lékařská péče může zruinovat vaši peněženku i rodinný rozpočet.

Cestovní pojištění má student levnější

Velkou výhodou cestovního pojištění pro studenty je skutečnost, že na rozdíl od klasických cestovatelů, kteří se již nemohou pyšnit statusem studenta, mají studenti pojistku často mnohem výhodnější a levnější. Navíc na ni mohou uplatnit celou řadu slev a benefitů.

Typickým příkladem je třeba výhodné ISIC pojištění pro studenty, které si můžete sjednat na celý rok již od 2200 Kč. Dlouhodobé cestovní pojištění se vyplatí všem, kdo tráví během roku více než 30 dní v zahraničí.

Pojistku sjednáte jednorázově, pojistné zaplatíte online kartou nebo bankovním převodem, a o nic dalšího se nestaráte. Asistenční kartička, a s ní související studentské cestovní pojištění, vám platí po celý rok.

Náš tip: Pamatujte, že vybírat nejlevnější cestovní pojištění se ani u studentů nevyplácí. Zvlášť když rozdíl mezi nejlevnější a dražší pojistkou činí několik stokorun. ISIC cestovní pojištění na Erasmus s rozšířenou ochranou a vyššími pojistnými limity sjednáte už od 2 925 Kč.

Co všechno by mělo krýt cestovní pojištění studenta?

Při výběru vhodného cestovního pojištění na Erasmus nebo jiné zahraniční cesty, se vždy řiďte rozsahem pojistné ochrany a hlavně výší limitů pojistného plnění. V rámci Evropy je doporučený limit alespoň 5 000 000 Kč pro léčebné výlohy. Při cestách mimo Evropu nebo do USA, je vhodné vybírat ještě vyšší limit, případně zvolit pojistku s neomezenou horní hranicí pojistného plnění.

Soustředit se ale pouze na léčebné výlohy často nestačí. Součástí balíčku studentského cestovního pojištění by proto ideálně mělo být i pojištění ztráty dokladů, odpovědnosti (za škodu) nebo zavazadel. Aktivní a sportující studenti by neměli opomenout připojištění adrenalinových a rizikových sportů.

Při výběru vhodné pojistky je také potřeba pročíst seznam výluk, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Výluky nebo krácení nastávají například při požití alkoholu či návykových látek a jejich seznam je uveden v pojistných podmínkách vybraného produktu.

Kolik stojí pojištění pro studenty u jednotlivých pojišťoven?

Orientační ceny podle nezávislých srovnávačů a kalkulaček platné v roce 2023
PojišťovnaISIC pojištění pro studenty (UNIQA)Pojišťovna VZPSlavia pojišťovnaAllianz

Union pojišťovna

AXA

Produkt

Tarif IC

Classic MiniJistotaExtra roční pojištění MultitripPremiumKomfort
Léčebné výlohy6 mil. Kč3 mil. Kč3,5 mil Kčneomezeně4 mil. Kč5 mil. Kč
Odpovědnost2 mil. Kč2,5 mil Kč1 mil. Kč5 mil. Kč2,5 mil. Kč1 mil. Kč

Délka jedné cesty

180 dnů90 dnů90 dnů60 dnů45 dnů90 dnů
Cena2 400 Kč3 669 Kč1 950 Kč2 142 Kč990 Kč2 044 Kč

  Nejvýhodnější cestovní pojištění pro studenty

Zdroj info: Nezávislé kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články