PRÁCE 🧰

5 věcí, na které myslet, když si vybíráte cestovní pojištění

27. 6. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Výběr cestovního pojištění

Doby, kdy lidé na cestovní pojištění tak nějak všeobecně kašlali, už pomalu mizí a je to jedině dobře. S řádným pojištěním si totiž můžete ušetřit peněženku za jinak nemalé částky všech ošetření.

5 věcí, na které myslet, když si vybíráte cestovní pojištění

Články na téma vhodné cestovní pojištění:

  1. Kalkulačka cestovního pojištění
  2. Jaké cestovní pojištění
  3. Nejlevnější cestovní pojištění
  4. 5 věcí, na které myslet, když si vybíráte cestovní pojištění - právě čtete
  5. Srovnání cestovního pojištění: Podle čeho vybírat?
  6. Srovnání cestovního pojištění je hračka. Ohlídejte si ale následující
  7. Proč se nevyplatí sjednávat to nejlevnější cestovní pojištění?
  8. Poradíme, jaké cestovní připojištění se vyplatí sjednat při cestách do zahraničí
  9. Víte, kolik stojí pojištění na hory a proč nevybírat to nejlevnější?
  10. Poradíme s výběrem kvalitního cestovního pojištění na lyže
  11. Jak funguje srovnávač cestovního pojištění a opravdu pomůže ušetřit?
  12. Poradíme, podle čeho poznat to nejvýhodnější cestovní pojištění
  13. Poradíme, jak odhalit to nejlepší cestovní pojištění na dovolenou
  14. Jak vybrat cestovní pojištění? Držte se několika jednoduchých rad
  15. Poradíme, jak mezi nabídkami odhalit to nejlepší cestovní pojištění
  16. Pojištění na dovolenou s dětmi vás může uchránit nečekaných výdajů
  17. Pojištění na hory je věda! Poradíme, co dělat, aby pojišťovna plnila
  18. V jakých případech se vám bude hodit cestovní pojištění po ČR?
  19. Cestovní pojištění na hory je potřeba správně nastavit. Víte, jak na to?
  20. Jak ideálně nastavit limity pojistného plnění u zimní dovolené?
  21. Nejčastější zimní úrazy, jejichž ošetření bez pojištění zaplatíte

Je jedno, jestli jedete do Itálie k moři, do Rakousko lyžovat do Alp, nebo se vydáváte jen na nákup potravin do Polska – ve všech případech je nutné mít sjednané cestovní pojištění na případy, kdyby se náhodou něco stalo. Vždy myslete na to, že pár desítek korun za pojištění je nic oproti statisícům korun, které byste museli jinak uhradit, pokud by se jako na potvoru něco stalo. Stačí nepozorný řidič a i 40 kilometrů od hranic se může stát velký problém.

Při výběru cestovního pojištění byste měli dávat pozor na pět věcí a dopředu si je dobře rozmyslet. Samozřejmě důležitý je i výběr pojišťovny, která takové pojištění nabízí. Lepší je sjednání online, neboť bývá zpravidla levnější.

Na jakých pět otázek byste tedy měli znát odpověď, než si vyberete cestovní pojištění?

Kam jedu?

Každá pojistka se zakládá na tom, že je nutné znát zónu, do které člověk jede. V některých pojišťovnách můžete vybírat jednotlivé země, jinde je v nabídce Evropa, svět a třetí země. Obvykle je problém pojistit cestu do Ameriky, neboť zdravotnický systém je tam nastaven poněkud odlišně než u nás.

Při cestě do této destinace opravdu pojištění nepodceňujte a raději si připlaťte za dražší, s vysokými limity plnění. Určitě neprohloupíte. Dražší pojistky také v minulosti bývaly, pokud se jednalo o pojištění proti koronaviru. A pozor na země, do kterých je zakázáno nebo nedoporučeno cestovat dle mapy ministerstva zahraničí, tam by vám pojištění nemuselo platit.

S čím jedu?

Pokud jedete autobusem, vlakem nebo letadlem, nemusíte úplně řešit autopojištění do zahraničí. Jestliže ale volíte právě auto, je vhodné mít připojištění na asistenci do zahraničí (asistenční služby). Tu už sice máte u povinného ručení, ale v zahraničí je všechno tak nějak dražší. Počítejte tedy, že i odtah auta vás vyjde dráž než v Česku. V cestovním pojištění tedy volte varianty typu Autem na dovolenou a podobné produkty jiných pojišťoven. Jaké výhody vám přinesou asistenční služby v takovém pojištění si povíme zase v jiném článku.

S kým jedu?

Je vhodné znát osoby, se kterými se vydáváte na dovolenou. U některých pojišťoven lze totiž na jednu pojistnou smlouvu pojistit i své blízké, včetně dětí. Nemusíte se tak starat o několik smluv dohromady a vystačíte si s jednou. Pokud berete s sebou do zahraničí pejska, je žádoucí pojistit i jeho. Pro tyto účely je nutné, aby domácí mazlíček měl v kůži aplikovaný mikročip, mezinárodní cestovní pas a očkování proti vzteklině.

Co tam budu dělat?

Často, když lidé vyráží k moři, může je zlákat nabídka na nějaké vodní atrakce. Na to je ale nutné myslet dopředu, abyste se případně pojistili na rizikové nebo adrenalinové sporty. Mezi ty patří mimo jiné i potápění na volném moři – šnorchlování je v pohodě bez připojištění, ale u toho potápění na to už dbejte. Podobné to je i s vysokohorskou turistikou nebo třeba při raftingu. Připojistit se zpětně by mohl být už problém. Ale jak říkáme, záleží na pojišťovně. V každém případě, pokud se připojistíte hned, bude to samozřejmě lepší. Pokud se nepřipojistíte a něco se stane, veškeré výlohy platíte vy.

Jak dlouho tam budu?

Poslední, na co je nutné odpovědět, je délka pobytu v zahraničí. Ta se samozřejmě vyplňuje do žádosti o cestovní pojištění. Jak již bylo zmíněno v jiném článku, je nutné se pojistit před cestou, aby pojištění začalo platit ten den. Pokud na to zapomenete a pojistíte se až v zahraničí, pak počítejte s tím, že taková pojistka začne platit ve většině případů až za několik dnů, pro příklad u ČPP je tato doba rovna 3 dnům.

Po tu dobu se může cokoli stát a jestliže nebudete pojištěni, hradíte veškeré náklady na léčebné výlohy, škody na majetku a další věci sami. Pak je druhá možnost, když si budete chtít odpočinkovou dovolenou prodloužit, lze to. Stačí informovat s předstihem pojišťovnu a ta už vše potřebné zařídí, v takovém případě už se žádné 3 dny nepojištění neuplatňují.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: odborník z pojišťovnictví.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články