PRÁCE 🧰

Existuje cestovní pojištění pro těhotné, u kterého pojišťovny opravdu plní?

15. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Druhy cestovního pojištění

Ani v těhotenství si nemusíte odpírat cesty za novými zážitky. Jen je potřeba znát perfektně svůj aktuální zdravotní stav, brát v potaz stanovisko lékaře, a hlavně si sjednat odpovídající cestovní pojištění, se kterým získáte jistotu, že se o vás pojišťovna postará i v případě nečekaných komplikací. Jak cestovní pojištění pro těhotné správně nastavit?

Jak se pojišťovny dívají na cestovní pojištění těhotných?

Cestovní pojištění pro těhotné má určité omezení

Těhotenství sice není nemoc, pojišťovny jsou ale při pojišťování těhotných klientek poněkud obezřetné a nastavují jasná pravidla. Pokud je porušíte, pojistného plnění se v případě zdravotní komplikace nebo jiné nečekané události související s těhotenstvím nemusíte dočkat.

O pojistitelnosti klientky rozhoduje týden těhotenství

V dnešní době nabízí cestovní pojištění pro těhotné takřka všechny pojistné domy. Jejich podmínky se ovšem více, či méně liší. Obecně nicméně platí, že pojišťovny nabízí sjednání cestovního pojištění do 26. týdne těhotenství. Do zahraničí samozřejmě po tomto termínu smíte vycestovat (pokud vám ošetřující lékař cestu výslovně nezakáže), počítejte ale s tím, že pokud po tomto termínu dojde ke komplikacím spojeným s těhotenstvím, pojišťovna vám již lékařskou péči neuhradí.

Mezi výluky spadá i rizikové těhotenství

Velmi podobně je na tom i žena na rizikovém těhotenství, která je pro pojišťovny zpravidla ve výše uvedených komplikacích taktéž nepojistitelná. Do této skupiny spadají také klientky, které jsou v pracovní neschopnosti kvůli těhotenství. Setkat se můžete i s tím, že pojišťovna sice nemá pevně určený týden těhotenství, do kdy je cestovní pojištění pro těhotné ženy platné, ale hradí lékařské ošetření pouze v případech, kdy je ohrožen život matky nebo dítěte.

Mohlo by vás zajímat: Pokud dojde v zahraničí k pojistné události, která nemá s těhotenstvím nic společného (například si zlomíte ruku apod.), bude poskytnuto pojistné plnění i v případě, že již žena překročila hraniční týden těhotenství.

Návštěva lékaře vás v některých případech nemine

U některých pojišťoven bude potřeba pro sjednání cestovního pojištění nutný souhlas vašeho ošetřujícího lékaře. Lékař vám napíše potvrzení, že váš stav nebrání vycestování do zahraničí. V případě komplikací pak máte pro pojišťovnu lékařské potvrzení, které bude nutné doložit. Poradit se o zamýšlené zahraniční cestě byste se nicméně měly vždy, i když potvrzení od lékaře pojišťovna nevyžaduje. Lékař váš stav totiž dobře zná a může tak vysvětlit případná rizika spojená se zamýšlenou cestou.

Jak je to s létáním v těhotenství?

Závěrem zmíníme i častý dotaz, který se týká létání těhotných žen. U cest letadlem prakticky neexistují žádná zásadnější omezení. Lékaři nicméně doporučují létání pouze do 36. týdne těhotenství, a jen pokud žena nemá žádné komplikace. Na tomto místě je opět potřeba zmínit, že některé (spíše nízkonákladové aerolinky) opět vyžadují potvrzení o způsobilosti k letu, které vám vypíše ošetřující lékař.

  Cestovní pojištění pro těhotné online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články