PRÁCE 🧰

Nevolnost v autě - co účinně zabírá?

11. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Nevolnost v autě není nemoc, nýbrž nepříjemný psychický i fyzický stav. Nejčastěji se vyskytuje u malých dětí nebo domácích zvířat, například psů. Víte, co dítěti nebo psovi dát, aby netrpěl nevolností?

Nevolnost v autě, co vám pomůže?

Články na téma nevolnost v autě:

  1. Nevolnost v autě, jak tomu zabránit?
  2. Nevolnost v autě, co vám pomůže? - právě čtete

Nevolnost nemusí vznikat pouze v autě, může se vám udělat špatně například i při cestování letadlem, na lodi nebo na simulátoru (případně ve VR). Nevolnosti se jinak říká také nemoc z pohybu, odborně kinetóza. Vzniká z důvodu, že se rozcházejí dva vjemy - například že tělo je v pohybu, ale oči registrují klid. Nevolnost v autě se nejčastěji vyskytuje u dětí.

Jak předejít nevolnosti v autě

Účinnou prevencí, jak předejít kinetóze je sledování trasy - nejlépe pak horizont, nebo jednoduše usnout. Díky tomu, že vyřadíte ze hry zrak, pohybové centrum nebude s ničím v rozporu a vám nebude špatně. Dále můžete myslet na jiné věci - tudíž společná konverzace v autě, nebo poslouchání hudby ve sluchátkách vám s nevolností také pomůže.

Jaké léky pomohou při kinetóze

Mnoho odborníků vám potvrdí, že homeopatika na nevolnost v autě mohou být velmi účinným prostředkem, jak se zbavit kinetózy. Účinným a prověřeným lékem proti nevolnosti v autě je dnes již všem známý Kinedryl (Nokinal). Použít můžete také speciální žvýkačky (Travel Gum) nebo také lízátka proti nevolnosti v autě. Na nevolnost v autě v těhotenství bohužel nesmíte brát již zmíněné léky, obecně se však doporučuje cucání zázvorových bonbónů nebo žvýkaček, pití čaje či jiné zázvorové výrobky (například antimetil nebo emesin). Zázvor má prokazatelné účinky proti kinetóze a zvracení. Na nevolnost v autě u batolat pomůžou zázvorové čaje, nebo jízda v noci, kdy máte větší šanci, že dítě usne.

Náš tip: Cestovat autem do zahraničí bez cestovního pojištění se ne vždy musí vyplatit. Nenechte se zaskočit náhlými situacemi a sjednejte si cestovní pojištění online. Praktickým a osvědčeným nástrojem, který vám dokáže ušetřit nemalé finance, je online kalkulačka cestovního pojištění.

  Srovnání nabídek pojištění online

Pes a nevolnost v autě

I vaši čtyřnozí miláčci mohou trpět kinetózou. Předejít tomu můžete jednoduchým a dlouhým zvykáním. Například dáte pejskovi do auta pelíšek, pamlsky, hračky a necháte ho se pomalu aklimatizovat na toto prostředí. Po nějaké době auto nastartujte a sledujte chování. Pokud se pejsek nebude cítit dobře, motor vypněte a zkuste si s ním pohrát nebo pomazlit.

Pokud to pejsek zvládá, zkuste vyrazit na první testovací jízdu. Ta by ale měla být krátká, ale rozhodně by měla vést na nějaké zábavné místo, kde si pak s pejskem budete dlouho a neúnavně hrát. Je důležité spojit pejskovi cestu autem s něčím příjemným, aby se nebál. Cesty pak postupně  prodlužujte a za pár týdnů budou výsledky na stole.

Při cestě autem byste neměli kouřit ani používat žádné velmi aromatické vůně. Psí čumák je mnohokrát citlivější, než náš nos a mohlo by mu to být velice nepříjemné. Pejsek by vždy měl mít přístup k čerstvému vzduchu. Pokud se však pejsek nenaučil cestovat autem, pomohou mu léčiva. Ta byste vždy měli probírat se svým veterinářem, který vám přesně poradí a vysvětlí, jaké léčiva se hodí právě pro vašeho pejska. U nás jsou nejběžněji k dostání přípravky Tranquil, Reisfit, Sanal Relax a Relaxis.

Při cestě autem rozhodně nezapomínejte na správné a bezpečně upevnění a umístění psa. Více informací si můžete přečíst v našem dalším článku.

Buďte připraveni: Pokud plánujete navštívit zahraničí s vlastním vozem, nezapomeňte ho připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění. Při správném nastavení vás dokáže ochránit před neočekávanými situacemi jako je například havárie nebo odcizení vozidla.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Moje Lékárna, Aktuálně.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články