PRÁCE 🧰

Přeprava psa v autě a základní tipy pro bezpečný převoz svého mazlíčka

28. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud plánujete výlet se svým čtyřnohým miláčkem autem, rozhodně nezapomeňte na jeho ani vaši bezpečnost. Co všechno taková bezpečnost obnáší a jak správně přepravovat psa v autě?

Jak přepravovat psa v autě

Články na téma přeprava a cestování se psem:

  1. Jak vybrat klec pro psa do auta
  2. Cestování se psem autem, jak na to?
  3. Potah pro psa do auta
  4. Přeprava psa v autě - právě čtete

Přeprava psa autem a zákon

Zákon nám o bezpečné přepravě psa v autě moc neřekne, uvádí se v něm pouze následující: „Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.“ Je tedy teoreticky zcela čistě na vás, jak svého čtyřnohého miláčka v autě zabezpečíte. Pokud však policie při silniční kontrole usoudí, že zabezpečení není dostačující, může vám udělit pokutu až 2 000 korun (ve správním řízení až 2 500 korun). Postih je bez bodu. 

Jak správně upevnit zvíře v autě?

Pokud jedete sami, doporučujeme přikoupit kšíry, či speciální bezpečnostní postroj, který se dá zacvaknout jako normální pás. Pes tak nebude cestovat po celém autě a bezpečnost obou stran zůstane zachována. Zcela nevyhovující je bohužel obyčejný obojek, v případě nehody by totiž hrozilo uškrcení zvířete. 

Pokud budete převážet větší psy, či váš miláček nezvládne být na jednom místě, dají se koupit různé druhy cestovních sedaček, košů, či boxů, ve kterých může váš pes cestu přečkat. Pokud však budete potřebovat převést velkého psa, doporučujeme koupi klece do kufru, či montáž kovové mříže za řidičovo a spolujezdcovo sedadlo. Pokud se bojíte, že vám po cestě s mazlíčkem z auta zbude jen zablácený, poslintaný pelech, plný chlupů nezoufejte, existují speciální ochranné potahy, které jsou protiskluzové, nepromokavé a velmi snadno se dají upevnit. V každém případě je pak vhodné mít psa nějak zajištěného, aby v případě nehody nemohl způsobit vám, či lidem v interiéru jakkoliv zdravotní či psychickou újmu. Vždy doporučujeme kupovat doplňky s atestací, aby vás v případě nejhoršího nezradily.

Jak zvířeti zajistit klidný a bezpečný převoz?

Při převozu zvířete také platí předpisy na ochranu zvířat proti týrání. Je tudíž nutné, abyste psovi zajistili pohodlí s dostatečným přísunem vzduchu, odpovídající teplotu a dostatek vody a jídla. 

Pro převoz zvířete autem je důležité, aby bylo zvíře v klidu. Pokud tomu tak nebude, zvířecí štěkot, či kňučení vás může stresovat také a i vteřina nepozornosti pak může způsobit nepříjemnou katastrofu.

Přeprava psa v autě

4 tipy jak přepravovat psa v autě

  • dělejte pravidelné přestávky - čím častější, tím lepší, pejska nechte proběhnout a vyvenčit. Také mu zajistěte dostatek vody a lehké stravy
  • zajistěte vhodnou teplotu - v autě zapněte klimatizaci, která bude mít optimální teplotu pro vašeho mazlíčka, pokud vaše auto nemá klimatizaci, dostatečně větrejte
  • nepouštějte hlasitou hudbu - psi mají citlivější sluch, hlasitá hudba a basy jim tudíž nebudou dělat dobře a budou nesví
  • společnost na zadních sedadlech - pokud převážíte psa, který je nesvůj, bude nejlepší, pokud s ním vzadu někdo bude, kdo ho bude uklidňovat a chlácholit ho, pokud však jedete sami, dejte mazlíčkovi alespoň věc, která "páchne domovem a bezpečím" buď jeho pelíšek, vaše tričko, či oblíbenou hračku 

Co nikdy nedělat?

Nikdy nepřevážejte psy, kteří neumí alespoň základní povely, při jízdě by vás pak mohl rozptylovat a způsobit kvůli tomu nehodu.

Pokud odcházíte z vozu, nikdy nenechávejte psa uvnitř. V teplých dnech teplota ve voze velmi rychle stoupá (i pokud je pod mrakem). Tím, že trochu otevřete okno tomu rozhodně nepomůžete. Pokud musíte psa nechat autě, raději jej s sebou vůbec nevozte a nechte ho doma. V některých zemí je takové zanechání psa v autě dokonce nezákonné.

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články