PRÁCE 🧰

Jaké cestovní připojištění sjednat do zahraničí a přitom nešlápnout vedle?

25. 1. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Výběr cestovního pojištění

Po covidové odmlce se cestovní ruch opět vrátil do zajetých kolejí. Spousta z nás tak vyráží na odložené dovolené na hory nebo k moři. Zatímco na zájezdu většinou šetřit nechceme, u cestovního pojištění obvykle přepočítáváme každou korunu.

Poradíme, jaké cestovní připojištění se vyplatí sjednat při cestách do zahraničí

Články na téma vhodné cestovní pojištění:

  1. Kalkulačka cestovního pojištění
  2. Jaké cestovní pojištění
  3. Nejlevnější cestovní pojištění
  4. 5 věcí, na které myslet, když si vybíráte cestovní pojištění
  5. Srovnání cestovního pojištění: Podle čeho vybírat?
  6. Srovnání cestovního pojištění je hračka. Ohlídejte si ale následující
  7. Proč se nevyplatí sjednávat to nejlevnější cestovní pojištění?
  8. Poradíme, jaké cestovní připojištění se vyplatí sjednat při cestách do zahraničí - právě čtete
  9. Víte, kolik stojí pojištění na hory a proč nevybírat to nejlevnější?
  10. Poradíme s výběrem kvalitního cestovního pojištění na lyže
  11. Jak funguje srovnávač cestovního pojištění a opravdu pomůže ušetřit?
  12. Poradíme, podle čeho poznat to nejvýhodnější cestovní pojištění
  13. Poradíme, jak odhalit to nejlepší cestovní pojištění na dovolenou
  14. Jak vybrat cestovní pojištění? Držte se několika jednoduchých rad
  15. Poradíme, jak mezi nabídkami odhalit to nejlepší cestovní pojištění
  16. Pojištění na dovolenou s dětmi vás může uchránit nečekaných výdajů
  17. Pojištění na hory je věda! Poradíme, co dělat, aby pojišťovna plnila
  18. V jakých případech se vám bude hodit cestovní pojištění po ČR?
  19. Cestovní pojištění na hory je potřeba správně nastavit. Víte, jak na to?
  20. Jak ideálně nastavit limity pojistného plnění u zimní dovolené?
  21. Nejčastější zimní úrazy, jejichž ošetření bez pojištění zaplatíte

A to je zásadní chyba, která nás může vyjít ve finále poměrně draho. Pokud totiž k pojistné události přeci jen dojde, to nejlevnější cestovní pojištění vás s největší pravděpodobností nepodrží. A vy tak budete muset sáhnout pěkně hluboko do kapsy.

Nechme dnes stranou klasické cestovní pojištění, které kryje náklady na lékařskou péči v zahraničí až do výše sjednaného pojistného limitu. Na následujících řádcích se zaměříme na cestovní připojištění do zahraničí, které většinou bývá součástí základních balíčků nebo si ho můžete sjednat dodatečně.

Věděli jste, že? Cestovní připojištění online sjednáte během několika minut pěkně z pohodlí svého domova? A to klidně pár minut před tím, než na zahraniční cestu vyrazíte! Asistenční kartička vám obratem dorazí do mailu, odkud si ji můžete stáhnout třeba do Apple wallet.

Jaké cestovní připojištění se vyplatí sjednat?

Při cestách do zahraničí volte pojistku, která bude krýt nejen léčebné výlohy, ale také v ní bude zahrnuto například pojištění zavazadel, úrazové pojištění, pojištění storno poplatků nebo pojištění odpovědnosti, tedy úhrada škody způsobené druhé osobě. V tomto případě hovoříme o příplatkovém neboli doplňkovém připojištění, které cenu výsledné pojistky obvykle navyšuje o několik (deseti)korun na den. Jak cestovní připojištění do zahraničí funguje a co kryjí jednotlivé typy?

  • Pojištění zavazadel: Pojišťovna vám poskytne náhradu při poškození, ztrátě nebo odcizení zavazadel.
  • Úrazové pojištění: Pokud si na dovolené způsobíte úraz, získáte od pojišťovny finanční odškodnění.
  • Zpoždění nebo zrušení letu: Vztahuje se na situace, kdy se váš let zruší nebo zpozdí. Podmínkou pro výplatu pojistného plnění je však zpoždění letu o určitý počet hodin (vždy uvedeno v pojistných podmínkách vybrané pojišťovny).
  • Pojištění storno poplatků: Pojišťovna vám v tomto případě zaplatí storno poplatky v případě, že cestu zrušíte.
  • Cestovní připojištění auta: Pokud na dovolenou vyrážíte autem, rozhodně si nezapomeňte sjednat cestovní připojištění auta, které kryje i nepříjemnosti spojené s vlastní dopravou. Sem spadá například odtah do ČR, technická asistence, oprava na místě v případě poruchy i nehody i náhradní doprava.
  • Zimní sporty: Zimní sporty nejsou součástí základních balíčků cestovního pojištění. Proto je potřeba pojistit je samostatně. Spadá sem například lyžování, snowboarding, běh na lyžích apod.
  • Rizikové sporty: Také rizikové sporty (např. plachtění, jachting, surfing, kiting, přístrojové potápění, motoristické sporty, jízda na koni apod.) je potřeba pojistit samostatně. Pokud byste tak neučinili, pojišťovna vám v případě úrazu nevyplatí ani korunu.
  • Pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu na zdraví či majetku: Pojišťovna v tomto případě zaplatí škodu způsobenou druhým.
  • Asistenční služby: Díky nim můžete kdykoliv kontaktovat českého pracovníka pojišťovny, který vám poradí, jak v případě pojistné události postupovat. Zajistí vám také turistické informace, pomoc v nouzi nebo právní ochranu.

Poradíme, jaké cestovní připojištění se vyplatí sjednat při cestách do zahraničí

Jak na nejlevnější cestovní připojištění? Srovnání pomůže

Každé z výše uvedených cestovních připojištění do zahraničí navyšuje cenu výsledné pojistky. Vždy je tak dobré sjednávat pouze ta rizika, která vám během zahraniční cesty reálně hrozí. Pokud letíte na dovolenou do Egypta, nemá smysl připojišťovat zimní sporty. A naopak – při cestách do italských Dolomit se asi nebudete věnovat přístrojovému potápění.

Abyste našli nejvýhodnější nabídku, je dobré využít srovnání cestovního připojištění. To nabízí nejrůznější online kalkulačky a nezávislé srovnávače, které za vás seřadí nabídky podle ceny na základě vstupních údajů (počet pojišťovaných osob, jejich věk, datum cesty, destinace). U každé pojistky navíc přehledně víte, jaká cestovní připojištění zahrnuje.

Praktický tip závěrem: Pokud si sjednáte cestovní připojištění online, můžete získat od pojišťovny zajímavou slevu nebo výhodnější cenu. Ta na vás také čeká ve chvíli, kdy najednou pojistíte celou rodinu nebo skupinu osob, která na zahraniční dovolenou vyráží.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články