PRÁCE 🧰

Jaká připojištění sjednat na lyže? Zásah horské služby, odpovědnost i rozšířenou asistenci

30. 1. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Zhruba třetina republiky se letos chystá vycestovat na zimní dovolenou. Spousta z nás bude volit zahraniční destinace. Pokud je to i váš případ, poradíme, jak správně nastavit cestovní pojištění, abyste mohli v klidu odcestovat a zaslouženou dovolenou si náležitě užít.

Jaká připojištění se vyplatí sjednat k cestovnímu pojištění na hory?

Na pojistce nešetřete

Hned v úvodu je potřeba říct, že cena cestovního pojištění na hory se pohybuje v řádech desetikorun za osobu a den. Vybírat tak „cestovko“ pouze na základě pojistného je proto zbytečně nezodpovědné. Cena by měla být jedním, nikoliv jediným faktorem. Mnohem důležitější je rozsah pojistné ochrany, výše pojistných limitů, kterým jsme se věnovali v předchozím článku a výluky, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Překontrolujte, co pojistka kryje

Při výběru cestovního pojištění překontrolujte, co všechno pojistka konkrétní pojišťovny kryje. V základních (a zpravidla těch nejlevnějších balíčcích) bývají pojištěny jen léčebné výlohy, které zahrnují lékařská ošetření, převozy, hospitalizace, léky, zákroky a případné operace v zahraničí. Například repatriaci pacienta zpět do Česka bude ale potřeba připojistit zvlášť. A připojištění je dobré zvážit i v dalších situacích.

Když vyrážíte na hory autem

V případě, že na zimní dovolenou cestujete vozidlem, sjednejte si k cestovnímu pojištění i připojištění auta do zahraničí s rozšířenými asistenčními službami. O tom, proč je žádoucí asistenční služby odpovídajícím způsobem rozšířit, jsme se rozepsali v jednom z dřívějších článků.

Pamatujte, že cena odtahu vozidla zpět do Česka se pohybuje v závratných výšinách a například ze Slovenska vás může vyjít na 25 000 Kč. U Německa to může být více než 30 000 Kč a za odtah z oblíbeného zimního střediska ve Francii zaplatíte téměř 70 000 Kč! U vhodně zvoleného připojištění auta na dovolenou budou tyto náklady pokryty z pojistky.

Zásah horské služby

Málokdo si také uvědomuje, že horská služba je v zahraničí v naprosté většině případů soukromým subjektem, u kterého vám bude „kartička pojištěnce“ k ničemu. Proto je důležité hledat pojistku, která bude zásah horské služby krýt. Na tomto místě je potřeba zmínit, že služba není v základních balíčcích zahrnutá, proto je potřeba ji zvlášť připojistit.

Měli byste vědět: Pokud na horách dojde k lehčímu úrazu a horská služba vás sveze pod svah, vystaví vám fakturu. Jestliže se ale nenecháte v zahraničí ošetřit a doktor vám nenapíše lékařskou zprávu, fakturu za vás pojišťovna neuhradí. Proto i menší úrazy vždy řešte v lékařském zařízení, které vám doporučí navštívit operátor na lince pojišťovny, u níž jste si pojistku sjednali.

Odpovědnost

Například v Itálii vás na sjezdovku bez platného pojištění odpovědnosti nepustí. Pokud jste jako svou cílovou destinaci Itálii nezvolili, přesto doporučujeme toto připojištění ke klasickému cestovnímu pojištění sjednat. Pojistka se vztahuje na případy, kdy způsobíte škodu (na zdraví, životě nebo majetku) třetí osobě, která po vás může vymáhat odškodné, jež se často pohybuje v milionových částkách. Pokud nemáte „odpovědnost“ sjednanou, budete muset tyto částky uhradit z vlastní kapsy.

Nehoda není náhoda

Ke klasické cestovní pojistce doporučujeme sjednat také úrazové připojištění. Úraz totiž může způsobit dlouhodobé někdy až trvalé následky, které může alespoň nějakým způsobem kompenzovat plnění od pojišťovny. V tomto případě ovšem pamatujte na to, že úrazové pojištění se obvykle vztahuje pouze na úrazy, k nimž dojde na vyznačených trasách a sjezdovkách a v nadmořské výšce do 3 500 m n. m.

Pozor na extrémní sporty

V rámci cestovního připojištění si můžete sjednat také připojištění rizikových nebo extrémních sportů, pokud se jim hodláte na dovolené věnovat. Typicky jde například o alpinismus, skialpy, lyžování a snowboarding mimo sjezdovky apod. Tyto sporty nejsou u naprosté většiny pojišťoven pojištěné v základních balíčcích, které je potřeba rozšířit o vhodné připojištění. Seznam jednotlivých sportů ověřte ještě před tím, než pojistku uzavřete. Některé sporty jsou totiž pro pojišťovnu nepojistitelné a v případě pojistné události vám proto nemusí vyplatit ani korunu.

  Nabídky cestovního pojištění na hory

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články