PRÁCE 🧰

Chystáte se na zimní dovolenou? Poradíme, jak u „cestovka“ správně nastavit limity pojistného plnění

19. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Výběr cestovního pojištění

Zimní dovolenou může v některých případech zkazit nemoc, úraz nebo ztráta či poškození vybavení. Abyste minimalizovali výdaje, které mohou s výše uvedeným souviset, doporučujeme sjednat před cestou kvalitní cestovní pojištění s dostatečnými limity. Jak limity správně nastavit?

Jak ideálně nastavit limity pojistného plnění u zimní dovolené?

Články na téma vhodné cestovní pojištění:

  1. Kalkulačka cestovního pojištění
  2. Jaké cestovní pojištění
  3. Nejlevnější cestovní pojištění
  4. 5 věcí, na které myslet, když si vybíráte cestovní pojištění
  5. Srovnání cestovního pojištění: Podle čeho vybírat?
  6. Srovnání cestovního pojištění je hračka. Ohlídejte si ale následující
  7. Proč se nevyplatí sjednávat to nejlevnější cestovní pojištění?
  8. Poradíme, jaké cestovní připojištění se vyplatí sjednat při cestách do zahraničí
  9. Víte, kolik stojí pojištění na hory a proč nevybírat to nejlevnější?
  10. Poradíme s výběrem kvalitního cestovního pojištění na lyže
  11. Jak funguje srovnávač cestovního pojištění a opravdu pomůže ušetřit?
  12. Poradíme, podle čeho poznat to nejvýhodnější cestovní pojištění
  13. Poradíme, jak odhalit to nejlepší cestovní pojištění na dovolenou
  14. Jak vybrat cestovní pojištění? Držte se několika jednoduchých rad
  15. Poradíme, jak mezi nabídkami odhalit to nejlepší cestovní pojištění
  16. Pojištění na dovolenou s dětmi vás může uchránit nečekaných výdajů
  17. Pojištění na hory je věda! Poradíme, co dělat, aby pojišťovna plnila
  18. V jakých případech se vám bude hodit cestovní pojištění po ČR?
  19. Cestovní pojištění na hory je potřeba správně nastavit. Víte, jak na to?
  20. Jak ideálně nastavit limity pojistného plnění u zimní dovolené? - právě čtete
  21. Nejčastější zimní úrazy, jejichž ošetření bez pojištění zaplatíte

Co všechno vám zaplatí pojišťovna?

Při sjednávání cestovního pojištění máte vcelku volnou ruku. V základních balíčcích si můžete pojistit léčebné výlohy, které zahrnují lékařská ošetření, převozy, hospitalizace, léky, zákroky a případné operace v zahraničí. Pojistnou ochranu ovšem doporučujeme rozšířit také o odpovědnost (na italských sjezdovkách se bez ní neobejdete), případně ztrátu, či poškození vybavení.

Pokud cestujete na hory vlastním (nebo vypůjčeným) vozidlem, doporučujeme sjednat pojistnou ochranu také pro něj. V tomto případě může jít o připojištění k cestovnímu pojištění nebo krátkodobé havarijní pojištění, pokud si tento druh pojistky neplatíte celoročně. U zahraničních cest je vhodná také rozšířená asistence a připojištění, které bude kromě jiného krýt také zásah horské služby, o kterém jsme se rozepsali v jednom z dřívějších článků.

Čemu věnovat pozornost při výběru zimního „cestovka“?

Ještě před tím, než pojistku uzavřete, důkladně překontrolujte všechna rizika, která jste si sjednali a pozornost věnujte také výlukám, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout. Pokud se v zahraničí hodláte věnovat sportovním aktivitám, ověřte, zda jsou pojištěny ve vámi vybrané a zvolené variantě. Některé sporty totiž mohou spadat do kategorie rizikových, nebo dokonce adrenalinových aktivit, které je potřeba připojistit samostatně.

Dejte si pozor na limity pojistného plnění

Nesmírně důležité jsou také pojistné limity. Pokud jste o tomto pojmu nikdy neslyšeli, pak doplníme, že limit pojistného plnění je částka, která představuje nejvyšší možnou hranici pojistného plnění při jedné pojistné události (není-li ve smlouvě uvedeno jinak). V praxi tedy limit plnění představuje maximální částku, kterou od pojišťovny můžete v případě pojistné události obdržet. 

Jak vysoké limity pojistného plnění nastavit?

Abyste mohli na dovolenou vycestovat bez obav, doporučujeme věnovat pojistným limitům maximálně pozornost. Jak je správně nastavit u pojištění na zimní dovolenou? Obvykle se doporučuje sjednat si limit plnění léčebných výloh na 3 až 5 mil. Kč.

Pokud si k základnímu balíčku cestovního pojištění sjednáváte i pojištění odpovědnosti za škodu na zdraví a majetku třetích osob, doporučuje se sjednat podobný limit plnění. Obecně platí, že čím vyšší je sjednaný limit pojistného plnění, tím větší klid pro pojistníka, ale zároveň vyšší cena za pojistný produkt.

Měli byste vědět: Na kvalitním cestovním pojištění se rozhodně nevyplácí šetřit. Jeho cena se totiž pohybuje okolo několika desetikorun za osobu a den. Ve finále vás taková pojistka může uchránit statisícových výdajů.

Ideální jsou neomezené limity plnění

V ideálním případě samozřejmě vybírejte takovou pojišťovnu, která nabízí neomezené limity plnění u léčebných výloh a odpovědnosti. Takové pojistky jsou sice dražší, v případě úrazu, repatriace zpět do Česka nebo třeba zásahu horské služby vás ale uchrání citelných výdajů, které se mohou šplhat do milionových výšin.

  Nejlepší cestovní pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články