PRÁCE 🧰

Víte, co všechno by mělo zahrnovat pojištění na lyže v Česku a v zahraničí?

12. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Zimní období přináší milovníkům sněhu nespočet možností, jak trávit zaslouženou dovolenou. Pokud se už teď nemůžete dočkat, až budete brázdit tuzemské nebo zahraniční sjezdovky, neopomeňte důležitost cestovního pojištění. Víte, jak se pojistit na české a zahraničí svahy?

Jaké pojištění na lyže vybrat pro dovolenou v ČR a jaké do zahraničí?

Pojištění na lyže je i v Česku potřeba

Možná vás hned v úvodu napadne otázka, proč byste se měli pojišťovat na tuzemskou dovolenou, když si u nás platíte veřejné zdravotní pojištění. To vás sice podrží v případě úrazu, ale třeba i během zásahu horské služby, pokud ale neopatrnou jízdou způsobíte škodu někomu jinému na sjezdovce, budete ji muset uhradit z vlastní kapsy.

O vhodném pojištění na hory v ČR byste měli uvažovat i ve chvíli, kdy do cílové destinace vyrážíte autem. Pokud si neplatíte celoroční havarijní pojištění, sjednejte si alespoň jeho krátkodobou variantu a nezapomeňte u něj ověřit rozsah asistenčních služeb. Ideálně vybírejte ty v rozšířené variantě. S čím vám může asistence pomoci, jsme sepsali do jednoho z dřívějších článků.

Pojištění na lyže v ČR byste si měli sjednat i kvůli riziku odcizení nebo zničení lyžařského vybavení, které rozhodně nepatří mezi nejlevnější. Pamatujte ovšem, že pojišťovna bude zkoumat, jak k poškození nebo odcizení sportovního vybavení došlo. Pokud jste například nechali lyže stát volně před horskou hospůdkou, na odškodnění zpravidla nebudete mít nárok. Situace, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit, nebo ho dokonce úplně odmítnout, jsou vždy sepsány v seznamu výluk.

Jaké cestovní pojištění na lyže do Rakouska, Itálie nebo na Slovensko?

Pokud vyrážíte do zahraničí, pak byste měli být při výběru cestovního pojištění na lyže ještě obezřetnější. V tomto případě se nevyplatí na pojistce šetřit. Protože se částky za ošetření v zahraničí šplhají do astronomických výšin, je cestovní pojištění s dostatečně vysokými limity naprosto nezbytné.

Při výběru cestovního pojištění na lyže se proto zaměřte nejen na krytá rizika, ale také výši limitů. Jak je správně nastavit, jsme si vysvětlili v jednom z předchozích článků. Pozornost věnujte výlukám a zaměřte se i na to, zda vybraná pojistka kryje zásah horské služby. Horské služby jsou totiž v zahraničí z 80 % soukromými subjekty a základní balíčky pojištění se na jejich zásahy nevztahují.

Při uzavírání vhodného cestovního pojištění na hory do Rakouska, na Slovensko, ale i kdekoliv jinde, doporučujeme připojistit také odpovědnost za způsobenou škodu. Specifická je situace u pojištění na lyže do Itálie, kde vás bez platného pojištění odpovědnosti na sjezdovku vůbec nepustí. I když kvalitní pojistka může dovolenou o pár stokorun prodražit, v případě pojistné události vám ušetří statisícové, mnohdy až milionové výdaje.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění na lyže

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články