PRÁCE 🧰

Co dělat, když se během zahraniční dovolené zraníte a máte sjednané cestovní pojištění?

1. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k pojistné události

Říká se, že nehoda není náhoda a neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. I tu nejbáječnější dovolenou tak může překazit nepříjemný úraz. Jak postupovat, pokud máte sjednané cestovní pojištění? Poradíme, jak získat maximální plnění!

Jak postupovat, když máte cestovní pojištění a stane se vám úraz?

Něco málo o zahraničním cestovním pojištění

Ještě než se vrhneme na samotný proces toho, jak v zahraničí při úrazu postupovat, připomeneme, že cestovní pojištění je potřeba správně nastavit. To pro to, aby krylo veškerá rizika, která vás mohou během zimní dovolené potkat.

Kromě léčebných výloh s dostatečnými limity (věnovali jsme se jim v tomhle článku), si sjednejte i pojištění odpovědnosti, připojistěte zásah horské služby, ztrátu nebo poškození zavazadel, a pokud na hory cestujete autem, nezapomeňte havarijně pojistit i vůz.

Vždy také ověřte, zda vybraná pojistka kryje veškeré sporty, jimž se hodláte během dovolené věnovat a překontrolujte výčet výluk, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Nejlevnější cestovní pojištění do zahraničí raději nevybírejte

Cena by měla být při výběru vhodného cestovního pojištění do zahraničí jedním, nikoliv jediným parametrem. Mnohem důležitější jsou krytá rizika, limity a samotný rozsah pojištění. Cena takové pojistky se obvykle pohybuje okolo několika desetikorun za osobu a den.

Proto nemá smysl vybírat to nejlevnější cestovní pojištění do zahraničí, které je většinou spojenou jen s několika základními riziky a minimálními pojistnými limity. Pamatujte, že vše nad ujednaný limit budete muset zaplatit z vlastní kapsy. Zde je potřeba dodat, že výše přímé úhrady se může šplhat do statisícových i milionových částek, takže se vám může zimní dovolená nepěkně prodražit.

Co dělat, když se vám v zahraničí stane úraz?

Zahraniční cestovní pojištění si platíte zejména pro případy nejrůznějších úrazů, nemocí a dalších rizik, která vás mohou na horách potkat. Pokud opravdu k nepříjemnému zranění nebo nemoci, která vyžaduje lékařskou péči, dojde, jako první kontaktujte asistenční službu pojišťovny, u níž máte uzavřeno cestovní pojištění.

Náš tip: Asistenční karta s kontakty je vždy součástí smlouvy a měli byste ji mít s sebou v peněžence.

Operátor asistenční linky vám poradí, jak dále postupovat, případně doporučí lékařské středisko, s nímž má vybraná pojišťovna uzavřenou smlouvu. To znamená, že zde nebudete nic platit. Jen si nezapomeňte schovat faktury, které za vás pojišťovna po návratu do Česka uhradí.

Pokud se v zahraničí nedomluvíte, v rámci asistenčních služeb vám operátor zprostředkuje překladatele, případně konzultaci s českým lékařem. Zajistí také dohled nad způsobem léčby a bude i v kontaktu s vašimi nejbližšími. V některých závažných případech může zorganizovat váš návrat do ČR (převoz sanitkou nebo vrtulníkem).

V případě, že budete muset na místě cokoliv uhradit v hotovosti, nezapomeňte si schovat stvrzenku, kterou po návratu domů předáte své pojišťovně k proplacení. Kromě stvrzenky o úhradě si ale také pečlivě uschovejte veškerou lékařskou dokumentaci, kterou po vás bude pojišťovna po návratu zpět do ČR požadovat. Jakmile zpátky do Česka dorazíte, pojistnou událost bez zbytečných průtahů nahlaste pojišťovně, která vás bude informovat o dalším postupu.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění online

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články