PRÁCE 🧰

Víte, kdy musíte k dopravní nehodě přivolat policii?

6. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k pojistné události

Většina řidičů ví, že má zavolat k nehodě policii, když škoda přesáhne sto tisíc korun, nebo dojde ke zranění, v krajním případě úmrtí některého z účastníků nehody. Případů, kdy je potřeba policii k nehodě volat, je ale mnohem víc. Tady je devět typických situací.

Situace, kdy musíte k dopravní nehodě zavolat policii

Škoda přesahující 100 000 Kč

Povinnost volat k dopravní nehodě policii máme ve chvíli, kdy dojde k dopravní nehodě, při které mají její účastníci podezření na škodu přesahující 100 000 Kč. Zmíněná škoda zahrnuje nejen vozidla, ale také přepravované věci uvnitř nich.

Dojde ke zranění, nebo usmrcení

Došlo během dopravní nehody ke zranění, nebo dokonce k usmrcení osoby? Pak je vaší povinností policii přivolat! Pozornost věnujte i zraněním, která se na první pohled jeví jako bezvýznamná či skrytá. Pokud máte v situaci jakékoliv pochybnosti, je přivolání policie vždy na místě.

Bourali jste půjčeným nebo služebním autem

Máte-li vozidlo vypůjčené z půjčovny nebo od zaměstnavatele, i v těchto případech zavolejte policii. Ta s vámi sepíše policejní protokol, který následně usnadní vymáhání škody po pojišťovně, u níž má půjčovna nebo zaměstnavatel auto pojištěné.

Účastník nehody je cizinec

Kdy volat policii k nehodě? Třeba i ve chvíli, kdy je některý z účastníků dopravní nehody cizinec a vy mu vlivem jazykové bariéry nerozumíte. Pokud se s dotyčným domluvíte a cizinec je zároveň občanem některého ze států EU, postupujte stejně, jako kdyby nehodu způsobil našinec.

Srazili jste zvěř

Policii byste měli zavolat i ve chvíli, kdy vám pod kola skočila zvěř. Pokud si platíte havarijní pojištění, opravu pojišťovna uhradí z něj. Ve většině případů bude ale vyžadovat právě protokol, který sepíšete s policií.

Nedokážete se dohodnout na míře zavinění

Jednou z častých situací, kdy volat policii při nehodě, je i bouračka, u níž se nedokážete dohodnout na tom, kdo ji zavinil. V tomto případě určí viníka právě přivolaná policie.

Máte podezření na alkohol nebo drogy

I v případě, kdy máte podezření, že některý z řidičů požil alkohol, případně je pod vlivem jiných návykových látek, vždy volejte policii! Jedině ta může určit, zda bylo vaše podezření oprávněné a situaci následně dál řešit.

Došlo k poškození majetku třetí osoby

Kdy je nutné volat policii k dopravní nehodě? Třeba i v situaci, kdy jste poškodili majetek třetí osoby. Typicky jde například o nehodu dvou aut, z nichž jedno nabouralo do domu.

Řidič neměl řidičák nebo od nehody ujel

Stali jste se přímým účastníkem dopravní nehody, u které některý z řidičů neměl řidičák, nebo dokonce od nehody ujel? V takovém případě se dlouho nerozmýšlejte a raději číslo 158 bez váhání vytočte. Ušetříte si spoustu komplikací a urychlíte výplatu pojistného plnění od pojišťovny.

Došlo k poškození vozovky nebo dopravních značek

Pokud jste během nehody nabourali do dopravní značky, zničili svodidla nebo jinou část vozovky, je vaší povinností zavolat policii. A to i za předpokladu, že očividná škoda nepřesáhla zmíněných 100 000 Kč.

Zdroj info: Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články