PRÁCE 🧰

Srážka se zvěří: Tohle jsou věci, které po ní nesmíte dělat

13. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

Srážky se zvěří jsou během podzimního období stále častější. Nejrizikovější je podle zástupců pojišťoven dvaadvacátá hodina večerní. Co (ne)dělat, pokud vám pod koly skončí divočák, jelen nebo srna?

Srazili jste zvíře? Tyhle věci nesmíte dělat

Nepanikařte a zachovejte chladnou hlavu

Pokud se srážce se zvířetem přece jen nevyhnete a chlupatého nešťastníka pošlete na onen svět, zkuste zachovat chladnou hlavu a nepanikařit. Jestliže jste měli štěstí a posádce vozidla se nic závažného nestalo, pak si neustále opakujte, že to odnesly „jenom plechy“. Tomu následně přizpůsobte další kroky.

Od nehody neujíždějte!

V každém případě auto zastavte bezpečně u silnice, oblečte si reflexní vestu, v dostatečné vzdálenosti za odstavené auto umístěte výstražný trojúhelník a volejte policii. Tu je potřeba volat vždy, když zvíře srazíte. Policie totiž zjistí majitele zvířete, případně bude informovat myslivecké sdružení, které zvíře odklidí a zaeviduje. Místo nehody zdokumentujte. Fotky bude vyžadovat pojišťovna, která bude škodu řešit.

Měli byste vědět: Srážka se zvěří a zvíře uteče? I v tomto případě je nutné policii volat. Protokol od policie vám totiž bude později sloužit při jednání s pojišťovnou i jako důkaz, že se nejedná o pojistný podvod.

Srazili jste zvíře? Tyhle věci nesmíte dělat

Na zvíře nesahejte

Na sražené zvíře v žádném případě nesahejte ani se k němu nepřibližujte. Pokud totiž zvíře nezemřelo na místě, může být omráčené nebo zraněné a s největší pravděpodobností bude na nepříjemnou situaci reagovat útokem. Nikdy taky nevíte, zda netrpí nějakou nemocí, či bakterií, která se vám může dostat skrze třeba drobné oděrky nebo zranění do těla.

Na guláš rovnou zapomeňte

Nestává se to často, občas mají ale někteří řidiči „super nápad“ vzít sražené a mrtvé zvíře do kufru auta a doma uspořádat kančí nebo srnčí hody. Pamatujte, že sražené zvíře si v žádném případě nemůžete nechat!Je to považováno za pytláctví. Navíc se dotyčný vystavuje zdravotnímu riziku – neví, zda bylo zvíře v pořádku," upozorňuje vedoucí plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Srážka se zvěří a pokuta

Pokud vás ani výše uvedený odstavec od přepravy zvířete v kufru auta k pozdějšímu zpracování neodradil, pak vězte, že jedna taková srna v kufru vás v případě kontroly vyjde na 14 000 Kč. Pokud byste si chtěli pochutnat na sraženém muflonovi, pak si připravte rovnou 30 000 Kč. Jestliže podle speciálního ceníku policie škoda přesáhne 5 000 korun, případ na místě přebírá kriminálka!

Srazili jste zvíře? Tyhle věci nesmíte dělat

Srážka se zvěří a náhrada škody

Připravit se na fyzický střet se zvířetem na silnici není tak úplně v našich silách. Abyste ale byli chráněni před finančními dopady této nepříjemné situace, je na místě sjednat si ke stávajícímu povinnému ručení speciální připojištění pro případ srážky se zvířetem, případně uzavřít havarijní pojištění, které v základních balíčcích střet se zvěří kryje.

Praktická rada závěrem: Zvíře a zvěř není to samé. Zatímco srážka zvěře (typicky srna, jelen, divočák) je vždy vaší vinou, za srážku se zvířetem (např. pes, kráva, prase, apod.) zodpovídá vždy jeho majitel!

Zdroj info: Česká kanceláře pojistitelů, Policie ČR, Plzeňská záchranná stanice živočichů.
Zdroj médií: Depositphotos.
Sandra, 16. 3. 2024 19:21
Prý je dobré v noci v pravidelných intervalech houkat, zvláště před zatáčkou. Nevím, nepřijde mi to úplně ok, nicméně když jedu v noci (což není moc často) a v lese, tak to dělám a už několikrát jsem viděla, jak zvěř peláší pryč, takže to asi funguje. Co by ale na to říkali policajti snad radši ani nechci vědět.

Podobné články