PRÁCE 🧰

Dopravní nehoda a střet se zvěří. Co uhradí pojišťovna?

8. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Základní info k havarijnímu pojištění

Ve chvíli, kdy dojde ke střetu se zvěří, je docela fajn mít tohle riziko kryté pojistkou. Havarijní pojištění střet se zvěří většinou kryje, k povinnému ručení se dá riziko střetu za mrzký peníz připojistit. Co vše pojištění střetu se zvěří kryje?

Střet se zvěří – co vám uhradí pojišťovna?

Střet se zvěří – pojmy, které byste měli znát

Existují dva základní druhy střetu s faunou, které je dobré rozlišovat. Pojišťovny s nimi operují jak ve smlouvách, tak při řešení škod. Jejich pochopení je klíčem k tomu, jakou škodu daná pojistka kryje a jakou ne.

Tím prvním je „zvíře“, které je u pojišťoven chápáno jako obratlovec v péči člověka. Typickým příkladem je pes, může to být i kůň, kráva, pštros, zkrátka živočichové, kteří někomu patří a jsou chování v domácím nebo komerčním chovu.

Druhý zásadní pojem je „zvěř“. Pojišťovny do této kategorie řadí všechny obratlovce, kteří žijí volně. Typicky jde o srnku, divoké prase, lišku, ale i ptáky (např. káně nebo poštolku).

Střet se zvěří a náhrada škody

Pojištění střetu s faunou se obvykle týká zvěře, ale může se vztahovat i na zvířata. Zde je nutné chápat, že se jedná skutečně o střet, a nikoliv o škodu způsobenou třeba překousáním kabelů kunou, to kryje zase jiný produkt, a to pojištění zaparkovaného vozidla, které sjednáte v rámci klasického havarijního pojištění (případně jako připojištění k povinnému ručení).

S náhradou škody se to má obvykle tak, že podmínkou je přivolat ke střetu policii. Je úplně jedno, jestli zvěř zůstala na místě, nebo ne, důkaz o tom, že k nehodě došlo, jsou obvykle i chlupy a krev. Důležité je, dostat od policie protokol, kde bude zaznamenáno vše podstatné, s tím se pak dá uplatnit na pojišťovně škoda.

Spoluúčast a limit plnění

Většinou je součástí pojištění i spoluúčast, která činí nejčastěji 5000 korun, případně je stanovena konkrétním procentem. Počítejte tedy s tím, že pojišťovna sice škodu zaplatí, ale vy s na tom budete podílet. Myslete také na horní limit plnění, ten bývá třeba 100 000 korun a některé pojišťovny kryjí jenom plastové části. To znamená, že vám nezaplatí třeba chladič, ale jenom přední nárazník a masku.

Pakliže zvěř srazíte, škodu si nafoťte a záznam od policie dobře uschovejte. V něm bude jako viník označena zvěř. Tento dokument přiložíte jako přílohu k hlášení pojišťovně a pak už budete postupovat dle jejích pokynů. Pojišťovna se bude snažit vás dostat do svého smluvního servisu, doporučujeme to odmítnout a nechat si vůz opravit v servisu autorizovaném, či nějakém, se kterým máte dobré zkušenosti. Smluvní servis pojišťovny bude tlačit jak kvalitou práce, tak i volbou neoriginálních náhradních dílů na co nejnižší cenu. A nárazník za tisícovku z Číny má holt o dost nižší kvalitu než originál.

Klidně víckrát

Dobré je vědět, že standardně je možné využít v jednom pojistném období pojištění střetu se zvěří několikrát. Není-li ve smlouvě uvedeno jinak, je možné si nechat proplatit klidně dvě nehody. Pokaždé však zaplatíte spoluúčast a musíte se oběma střety vejít do celkového limitu.

Vlastní zkušenost redaktora: První oprava auta po střetu se zvěří byla za 62 tisíc korun, na té jsem se podílel 5000 korunami, takže 57 tisíc proplatila pojišťovna. Druhá oprava v tom samém roce byla za 40 tisíc korun, 5 tisíc jsem musel dát ze svého, takže pojišťovna vyplatila 35 tisíc. Nevydělal jsem na tom, ale kdybych to měl všechno hradit sám, nebyl bych úplně nadšený. Do konce pojistného období jsem si dával fakt hodně pozor, abych něco nesrazil. S začátkem nového jsem očekával nárůst ceny připojištění střetu se zvěří, což se překvapivě nestalo, takže jsem se nechal takto pojistit znovu.

Zdroj info: Uniqa, Alianz, Česká pojišťovna.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články