PRÁCE 🧰

Srážka se zvěří – pokuta, postup, likvidace škody

20. 3. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k nahlášení škody

Dochází k tomu ročně v tisících případů, kdy řidič srazí v lese zvěř, poškodí své vozidlo a živočicha buď zraní nebo usmrtí. Jak postupovat, když se to stane?

Srážka se zvěří – pokuta, postup, likvidace škody

Zvíře a zvěř

Existují dva pojmy, které je dobré vnímat a dělat mezi nimi rozdíly: zvěř a zvíře. Prvním jmenovaným tvorem rozumíme obratlovce, který je volně žijící a není v péči člověka. Je to například srna nebo divoké prase. Zvíře je zase obratlovec, který je v péči člověka, jedná se tedy o psa, krávu, ochočeného pštrosa, koně, kočku nebo třeba slepici. Jde o to, aby daný tvor měl svého majitele a nežil volně.

Nehoda se zvěří – postup

Pakliže srazíte zvěř, tedy typicky nejčastěji srnku, je důležité především zabezpečit místo nehody. To znamená výstražná světla a výstražný trojúhelník umístit 50 metrů za auto a déle. Pozor, tyto nehody se dějí obvykle za tmy, takže je fajn být dobře vidět.

Volejte PČR, i když zvěř uteče

Ať srazíte zvěř nebo zvíře, je v případě zranění živočicha nutné přivolat policii. A to i když nemáte na autě žádné poškození nebo pokud zvíře z místa nehody uteče. Ostatně PČR to má i na svém webu:

„I v případě, kdy je škoda zcela minimální nebo zraněné zvíře z místa nehody uteče, má řidič povinnost oznámit událost policii. Policisté pak řidiče poučí, jak dále postupovat, zeptají se na případná zranění řidiče a posádky vozu, a nutnost přivolání záchranné služby.“

Srážka se zvěří a pokuta

Policista událost sepíše a zaprotokoluje. Pokutu nedostanete, viníkem bude označena zvěř. Protokol je však důležitý, pokud máte připojištěnou srážku se zvěří, nebo máte havarijní pojištění. Můžete pak uplatnit škodu a nechat si opravu zaplatit v souladu s podmínkami pojistky.

Likvidace pojistné události

Poškozené vozidlo je potřeba nafotit a případně počkat, až pojišťovna pošle likvidátora. V každém případě co nejdříve na linku pojišťovny zavolejte a zeptejte se na postup. Volejte klidně hned z místa, při čekání na příjezd PČR. Pojišťovna může zajistit i odtah, takže ho nebudete platit, eventuálně předá kontakt na odtahovou službu. U menších poškození lze dojet bez obav domů, klidně se zeptejte policisty, jestli je vozidlo pojízdné, nebo není. Obvykle je potřeba, aby alespoň svítila obě světla.

Zdroj info: Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články