PRÁCE 🧰

Tohle jsou místa, kde vás na silnici může překvapit divočák

7. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady

Počet dopravních nehod během podzimu každoročně stoupá. Na vině jsou nejen zhoršené podmínky viditelnosti, ale také přízemní mrazíky a migrující zvěř. V listopadu stoupá riziko střetu s divočákem. Kde vám hrozí nejčastěji?

Místa, kde pravděpodobně srazíte divočáka + tipy, co dělat po srážce

Více než 15 000 střetů se zvěří

Za celý rok 2021 došlo k 15 261 dopravním nehodám se střetem se zvěří s celkovou výší škody 631 milionů Kč, což představuje průměrnou výši jedné dopravní nehody cca 41 tisíc Kč,“ říká Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitelů.

V meziročním porovnání jsou střety se zvěří stále častější. Vyšší je také průměrná výše dopravní nehody, která meziročně vrostla o 8,6 %. Podle Patrika Nauše z Generali České pojišťovny činí průměrná škoda za letošní rok 46 000 korun: „Náklady na pojistné události rostou společně s tím, jak se zvyšují ceny materiálů, náhradních dílů, ale také práce v servisech.“

Místa, kde pravděpodobně srazíte divočáka + tipy, co dělat po srážce

Spíš potkáte srnu, srážka s divočákem je ale dražší

Nejčastěji řidiči srazí srny, druhým nejčastějším zvířetem, které pod koly automobilu povětšinou umírá, je divoké prase. „V případě střetu se srnou vychází průměrná výše škody na vozidle 31 947 Kč, zatímco v případě nehody s divokým prasetem se jedná o 44 626 Kč, tedy o 40 % více, než je tomu u střetu se srnou,“ dodává Jedlička.

Riziko střetu s "vysokou" stoupá během měsíce května a října. Divočáci se ale v okolí tuzemských silnic začínají objevovat od října do listopadu. Zvěř je aktivní zejména za rozbřesku a soumraku, což se bohužel kryje s dopravními špičkami na silnicích. K největšímu počtu nehod proto dochází mezi pátou a sedmou hodinou ranní a šestou a devátou hodinou večerní.

Místa, kde pravděpodobně srazíte divočáka + tipy, co dělat po srážce

Ostražitost je na místě

Společně s příchodem podzimu by proto měli řidiči nejen přezout, ale také srážku se zvěří aktivně předvídat. Divočák nebo srna se mohou nejčastěji objevit u zalesněných úseků, ale také na okraji obcí. Důležitým faktorem, který riziko střetu se zvěří zvyšuje, je i denní hodina.

Z našich statistik jasně vyplývá, že riziko střetu se zvěří je nejvyšší dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem. Jsou to právě ranní hodiny, kdy počet střetů s vozidlem na podzim roste až čtyřnásobně. Absolutně nejhorší je ale celoročně období kolem 22. hodiny,“ doplňuje k situaci Patrik Nauš.

Jak se zachovat po srážce se zvěří?

Pokud ke střetu se zvířetem přece jen dojde a dopravní nehoda vám zhatí plány, je potřeba zachovat chladnou hlavu a nepanikařit. Z místa v žádném případě neodjíždějte, zavolejte policii, která zjistí majitele zvířete, či přivolá místní myslivecké sdružení. Se zvířetem také v žádném případě nemanipulujte!

Pokud je vozidlo poškozené a vy máte sjednané havarijní pojištění, kontaktujte asistenční službu, která vám poradí s dalším postupem. Pamatujte ovšem na to, že náhradu škody na poškozeném vozidle vám pojišťovna a vyplatí pouze za předpokladu, že jste pro tento případ pojištění. Havarijní pojištění střet se zvěří řeší v základních balíčcích, u povinného ručení je potřeba toto riziko dopojistit samostatně.

Místa s největším počtem nehod s divočáky (zdroj ČAP)

  • I/9, 65. km, u Sosnové (Česká Lípa) – 14 nehod za 24 měsíců
  • II/270, 35. km, u Jablonného v Podještědí (hranice okr. Liberec a Č. Lípa) – 12 nehod za 24 měsíců
  • II/262, 11. km, u České Lípy – 11 nehod za 24 měsíců
  • D10, 36. km, u Strašnova (Mladá Boleslav) – 6 nehod za 24 měsíců
  • I/13, 180. km, u Jítravy (Liberec) – 6 nehod za 24 měsíců

Zdroj info: Česká kanceláře pojistitelů, Česká asociace pojišťoven, Generali Česká pojišťovna.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články