PRÁCE 🧰

Kdy musíte přezout na zimní pneumatiky

8. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Pneumatiky a zákon Rádce motoristy Zimní sezóna Péče o pneumatiky v zimě

Zákon určuje jako povinné zimní pláště v období od 1. listopadu. To však nutně neznamená, že musíte přezout a na letních pneumatikách nemůžete vyjet na silnici.

Kdy přezout na zimní

Kdy přezout zimní gumy?

On totiž zákon mluví především o tom, že řidič je povinen přezout, je-li na silnici souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy. Takže drobný poprašek, rozfoukaný ke krajnicím ještě neimplikuje čas zimáků. Stejně tak ani první zamrzlá kaluž. I tak ale na suché vozovce nemáte s letními plášti co pohledávat, pokud je v dohledné době očekáváno zhoršení počasí, které naplní definici souvislé vrstvy něčeho klouzavého. Případný spor s policistou bude těžké rozseknout, navíc ve správním řízení by to vyžadovalo znalecké posudky od meteorologů a pokud skutečně nebylo nutné vyjet na zimních gumách, máte solidní šanci to vyhrát. Lepší ale je skutečně zavčas vyměnit obutí a případným problémům se vyhnout.

Takže, kdy tedy opravdu přezout, když nutně nemusíme? Těžká otázka, protože poslední dekáda přinesla trochu posun a zima spíš začíná o něco déle a stejně tak se ráda o něco déle zdrží. Nejsou výjimkou prosincové dny, kdy je to vyloženě na tričko, ale stejně tak ještě v druhé polovině dubna to někdy táhne domů ke kamnům. Jezdíte-li denně a vyjet musíte, je ten 1. listopad jistotou. Kdo vysloveně vyjíždět nemusí a může cestu o pár dnů odložit, může s klidem počkat třeba až do ledna a zařídit se podle předpovědi počasí. Něco jiného je taky opouštět domov v autě před šestou ranní, kdy bývají mrazíky už v říjnu a jiné to je po poledni.

Levné zimní pneu s dopravou zdarma

Často udávaným rozdílným bodem, kdy se lámou vlastnosti plášťů ve prospěch zimních, je 7 °C. Jedná se o populární mýtus a mantru zažitou v autoškolách. Testy ale ukazují, že za sucha i mokra jsou při sedmi stupních pořád ještě lepší letní pláště. Nelze to úplně zobecňovat, ale v rámci stejné cenové kategorie to tak bude téměř vždy. Dokazuje to jediné - měnit letní za zimní pneu můžeme v klidu, až když skutečně teploty klesnou na bod mrazu nebo pod něj. Případně v okamžiku, kdy má přijít skutečně špatné počasí spojené s vozovkou pokrytou vodou v tuhém skupenství. Do té doby to sice má opodstatnění, ale nelze to označit za vyloženou nutnost.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články