PRÁCE 🧰

Kdy přezout na letní pneu

21. 3. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Pneumatiky a zákon Rádce motoristy

S prvními paprsky sluníčka nejednoho řidiče napadne otázka, kdy může přezout na letní gumy. Nikdy se nedoporučuje přezouvat na letní pneumatiky hned, jak opadne sníh a začne být teplo. Jaro je nevyzpytatelné a i přes to, že se jeden týden můžete venku opalovat, druhý týden můžete odhazovat před garáží půl metru sněhu. S přezutím letních pneumatik proto nespěchejte a pojďte se podívat, kdy můžete přezout na letní.

Kdy přezout na letní pneu

    Od kdy se může jezdit na letních gumách - 7 °C je rozhodujících

    Kdy se správně přezouvají letní gumy? Rozhodujícím parametrem pro přezutí na letní gumy je rozhodně teplota. Ta by měla být kolem 7‑8 °C, mnoho řidičů však přezouvá již s prvními teplotami nad nulou a zbytečně se pak vystavují možnému nebezpečí v podobě náhlé sněhové nadílky. Doba přezouvání se odvíjí od zákona o využívání zimních pneumatik. Ten stanovuje období použití zimních pneu do 31. března. Pokud se bojíte možné pokuty, pak se řiďte dle data. Běžně se přezouvá od 1. do 10. dubna, protože se v tomto období teploty umírní a stabilně se pohybují už nad 7 °C. Je vhodné však nezapomínat na ranní mrazíky, které se objevují ještě i v dubnu. Proto je dobré naplánovat přezutí zimních pneumatik na letní pneu až na pozdější termín.

    Dojíždění zimních pneu?

    Někteří řidiči jezdí i v letním období se zimními pneumatikami. Ježdění v létě se zimními plášti se silně nedoporučuje, jelikož přináší mnoho negativ, především pak:

    • nižší přilnavost - kvůli menší styčné ploše s vozovkou, riziko aquaplaningu
    • hlučnost
    • vyšší spotřeba
    • vyšší výskyt emisí a výfukových plynů
    • zvyšuje se opotřebení pneu
    • delší brzdná dráha - mnohokrát až o 20 %
    • možnost přehřátí např. při jízdě na dálnici
    • riziko náhlého defektu

    Dojíždění zimních pneumatik není ani ekonomické a ani bezpečné. Zimní plášť je tvořen z měkké směsi s příměsí silikátů, které nejen zvyšují spotřebu (až o 10 %), ale pneumatiku taktéž výrazně "sjíždí". To, co tedy "ušetříte" na dojíždění, pak spláchnete do nádrže kvůli vyšší spotřebě. Přezutí na letní pneu se tak vyplatí.

    Jedny z nejlevnějších letních pneu na trhu s dopravou zdarma

    Zimní / letní pneu a zákon

    Zimnímu obutí se věnuje zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích v § 40a, který ukládá povinnost mít na motorovém vozidle zimní pneumatiky pokud:

    • je mezi 1. listopadem a 31. březnem,
    • a (zároveň) v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza
    • nebo je možné za daného počasí takové podmínky v dohledné budoucnosti předpokládat.

    Dále zákon stanovuje úseky, ve kterých musí být v daném období použity na vozidle zimní pneumatiky bez ohledu na počasí. Období časově odpovídá zhruba době, kdy se mění čas.

    Kdy tedy můžu přezout na letní gumy? V případě, že počasí venku nesplňuje ani jednu podmínku, je možné obutí na automobilu změnit. Letní pneumatiky se od zimních liší především hloubkou dezénu (minimální povolená je 1,6 mm), s vyšším počtem drážek pro odvod vody a tvrdostí (letní jsou tvrdší a lépe "drží"). Pokud bydlíte ve městě a pohybujete se především v něm, s příchodem prvních teplých dní je možné na letní pláště přezout, pokud ale plánujete vyjet mimo město, gumy ještě nepřezouvejte a nechte si přezutí pneu na letní na dobu, kdy na ně bude opravdu čas.

    Zdroj médií: freepik.
    Nikola Vrablová

    Autor článku
    Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

    Podobné články