PRÁCE 🧰

Jak poznat letní pneumatiky na automobilu

2. 9. 2020 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

Obcházíte si auto, které vám zrovna někdo půjčil? A máte na něm ty správné pneumatiky? Pro toto období byste pořád měli na svém autě mít letní obutí.

Na první pohled letní pneumatiky poznáte od zimních díky chybějícímu symbolu „sněhové vločky na hoře“ vytlačeného na boční stěně pneumatiky. Dále také mají letní pneumatiky podstatně méně drážek, ale zároveň v běhounu mají speciálně navržené proužky, které minimalizují riziko vzniku aquaplaningu

Letní pneumatiky jsou rozhodně účinnější v teplejších měsících - proto jsou taky letní. Nejvhodnější teplota, pro správnou funkčnost letní pneumatiky je nad +7 °C. Mají většinou velmi jednoduchý vzorek, který je ve tvaru bloků, což jim ale na vozovce dává vyšší kontaktní plochu. Výsledkem je vynikající ovladatelnost vozu a pozitivní vliv na brzdnou vzdálenost.

Jedny z nejlevnějších letních pneu na trhu s dopravou zdarma

Doporučovaná minimální hloubka dezénu letních pneumatik činí 3 mm. Letní pneumatiky se sice z části přizpůsobí podmínkám, nejsou však vhodné do chladnějšího a sychravějšího podnebí. Mají tvrdší složení s obecně nižším obsahem přírodního kaučuku, než mají zimní pneumatiky. Toto složení začíná při teplotách pod +7 °C tvrdnout a může být křehké. Naopak se dokážou přizpůsobit vyšším teplotám, aniž by příliš změkly. To znamená, že letní pneumatiky mají nižší tření, a jsou proto výhodnější z hlediska spotřeby paliva. 

Zdroj médií: pxhere.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články