PRÁCE 🧰

Kdy přezout na letní pneumatiky

5. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Pneumatiky a zákon Rádce motoristy

Poměrně teplá zima je nejspíš již za námi. Teploty během noci jsou ale stále v některých případech velmi nízké, a proto řidiči přesně neví, kdy by měli na autě přezout své pneumatiky.

Letní pneumatiky a přezutí

Někteří řidiči se do přezutí pouští sami, jiní raději vsází na odborníky v pneuservisech. Pro obě skupiny motoristů ale v letošním roce platí, že pořádně neví, kdy by z jejich strany mělo k výměně zimního na letní obutí dojít. Teploty během dne se sice již blíží k 20 stupňům Celsia, noci jsou však stále velmi chladné, v některých případech, a zvlášť ve výše položených lokalitách, i mrazivé.

V prvé řadě je potřeba zmínit to, co z pohledu přezutí říká česká legislativa. Už léta platí, že povinnost používat zimní pneumatiky je dle Zákona o provozu na pozemních komunikacích stanovena na období od 1. listopadu do 31. března, a to za situace, pokud se na komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu či ledu, nebo zda je možné takové podmínky na silnici očekávat.

7 °C jako bod zlomu

Právní předpisy jsou však pouze jedním bodem, který by měl řidiče zajímat. V praktické rovině je klíčová venkovní teplota. V tomto ohledu platí, že jakýmsi bodem zlomu je teplota 7 stupňů Celsia. Pokud jsou teploty během celého dne (tedy ve dne i v noci) pod touto hranicí, vyplatí se s přezutím na letní pneumatiky ještě pár dnů až týdnů počkat. Platí totiž, že pod hranicí 7 stupňů Celsia přestávají letní pneumatiky plnit svou funkci.

Každý motorista by ale měl rovněž dobře předvídat. Minulá léta ukázala, že i duben umí být z pohledu venkovních teplot zrádný. Své o tom věděli i naši předci, jinak by dnes nebylo o dubnu tolik pranostik. Aprílové počasí dokáže tedy potrápit i řidiče, kteří by z pohledu přezutí na letní pneumatiky měli v ideální rovině sledovat krátkodobé i dlouhodobější výhledy počasí. Díky tomu motoristé získají podrobnější představu o tom, jestli Českou republiku nepostihne ještě nějaký mrazík nebo ranní ledovka.

Letní a zimní pneumatiky se od sebe v mnohých aspektech odlišují. Letní pneu mají dle zákona nižší minimální povolenou hloubku dezénu, jsou ve většině případů tvrdší a lépe drží i na silničních komunikacích.

V praxi to každopádně z hlediska přezutí vypadá tak, že většina řidičů nejčastěji následuje právní předpisy, respektive zákonem stanovené období, během kterého se motorista v některých případech bez zimních pneumatik neobjede. K přezutí na letní pneumatiky tedy většinou z jejich strany dochází až v průběhu první poloviny dubna. Termín v pneuservisech si ale domlouvají dříve.

Termíny v pneuservisech rychle mizí

Jestliže se chystáte ohledně přezutí pneumatik zavítat do některého z pneuservisů ve svém okolí, doporučujeme zamluvit si termín návštěvy co nejdříve. Termíny se totiž rychle plní, někteří si je domlouvají již od února. Letos k tomu přispěla i poměrně teplá zima, respektive zejména historicky teplý únor, který v mnohém připomínal spíše už jaro.

Pneuservisy jsou tedy plné zejména v první i druhé polovině dubna, což koresponduje s chováním motoristů. V praxi se však často stává, že zájemce o přezutí zvládne domluvit termín návštěvy až za několik týdnů od zavolání, zvlášť, pokud se rozhoupe až ke konci března. Mnohé pneuservisy totiž jednoduše nemají místo ani volné ruce, které by se vám a vašemu autu mohly věnovat.

Teplé zimy a růst obliby celoročních pneumatik

Velmi teplé zimy z posledních let poslední dobou velmi zaměstnávají hlavu některých tuzemských motoristů. Řada z nich proto přechází na celoroční pneumatiky. Nezávislé testy z posledních let navíc ukazují, že ty opravdu kvalitní celoroční pneumatiky z hlediska jízdních vlastností těm letním i zimním velmi dobře konkurují. Do budoucna je navíc možné očekávat, že výrobci budou na vývoj celoročních pneumatik vynakládat stále více peněžních prostředků, a proto je možné, že význam celoročních pneumatik ještě stoupne.

Celoroční pneumatiky totiž mají pro řidiče i řadu výhod, které se mimo jiné týkají právě i přezouvání. Odpadne typická povinnost a s ní spojené náklady. Každé přezutí v autoservisu vyjde zájemce na několik stovek korun, které je díky celoročním pneumatikám možné ušetřit. S tím se samozřejmě pojí i značná úspora času.

Zdroj info: aaaauto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články