PRÁCE 🧰

Test letních pneumatik 2023 od Autoklub ČR

18. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Testy pneumatik Testy letních pneu Rádce motoristy

Letní pneumatiky jsou klíčovým prvkem bezpečného a pohodlného jízdního stylu během teplých měsíců. V tomto článku se podíváme na výsledky testu Autoklubu ČR. Tento rok testovali několik letních pneumatik z řad premium i budget v rozměru 205/55 R16.

Test letních pneumatik 2023 Autoklub

Články na téma testy letních pneu dle roku:

  1. Test letních pneumatik 2020
  2. Test letních pneumatik 2019
  3. Test letních pneumatik 2021
  4. Test letních pneumatik 2022
  5. ADAC testy pneu - vítězové jednotlivých ročníků
  6. Test letních pneumatik 2023
  7. Test letních pneumatik 2023 Autoklub - právě čtete
  8. Test letních pneu 225/45 R17 AZ 2024 - již brzy

Úkolem letošního testu Autoklubu ČR bylo ohodnotit vlastnosti vzorků dezénů při jízdě za mokra i za sucha. Celkově bylo zkoumáno 20 letních pneumatik s rozměrem 205/55 R16, z nichž polovina patřila do ekonomické třídy Budget a druhá polovina do vyšší třídy Premium.

Autoklub ČR je nezisková organizace, která zastupuje zájmy motoristů v České republice. Byl založen v roce 1900 a má více než 700 tisíc členů. Autoklub se zaměřuje na bezpečnost silničního provozu, ochranu práv motoristů, poradenství při koupi a prodeji vozidel, turistiku a další oblasti spojené s automobilismem. Mezi další aktivity patří vydávání motoristických průvodců, testování vozidel a pneumatik, organizování školení pro řidiče a další.

Mezi další aktivity Autoklubu ČR patří například:

  • Sledování a zveřejňování informací o stavu silniční sítě a dopravy v ČR a v zahraničí, včetně provozu na dálnicích a silnicích I. třídy.
  • Organizace různých motoristických akcí, jako jsou závody, soutěže a výlety pro členy Autoklubu.
  • Provádění testů vozidel a pneumatik, které jsou následně publikovány a slouží jako průvodce při výběru nejvhodnějšího vozidla či pneumatik pro řidiče.
  • Poskytování poradenství pro řidiče, například ohledně provozu a údržby vozidla, správného nastavení sedaček či doporučení pro bezpečnou jízdu v různých situacích.
  • Zveřejňování informací o aktuálních legislativních změnách, které se týkají silničního provozu a motoristického průmyslu.
  • Spolupráce s dalšími organizacemi a úřady, například s Policií ČR, Ministerstvem dopravy a Ředitelstvím silnic a dálnic, s cílem zlepšit bezpečnost silničního provozu a zlepšit podmínky pro motoristy v ČR.

Výsledek testu letních pneumatik 2023

Test letních pneumatik 2023

Pneumatiky byly podrobeny celkově 16 testovacím disciplínám na suchém a mokrém povrchu během testu, který probíhal v Německu. Pro získání objektivních dat o reakcích pneumatik byla použita záznamová technika při testech akcelerace, brzdění a v mezních situacích při vzniku aquaplaningu v podélném i příčném směru. Na suché vozovce byla měřena hlučnost a valivý odpor. Na mokré kruhové dráze byl zaznamenáván čas vozidel v obou směrech, zatímco na okruzích licencovaní testovací jezdci zkoušeli ovladatelnost vozidel a byl hodnocen čas na kolo. Kromě objektivních hodnot bylo také důležité subjektivní hodnocení odezvy vozidla na řízení a jeho stabilita. Testovací řidiči nebyli informováni o tom, jaké pneumatiky právě testují.

Pro porovnání obou tříd pneumatik byla zvolena referenční pneumatika Firestone Roadhawk, s níž byli porovnáváni všichni ostatní účastníci testu v prémiové i budgetové kategorii. V tabulkách je tedy uvedena referenční hodnota 100 %.

V kategorii ekonomické třídy se vítězem stal Semperit, a to s velmi těsným náskokem před Firestone a Dunlopem. Další příčky obsadily Kumho, Apollo a Matador, které se také prezentovaly dobrými výkony. Ve třídě Premium nejlépe obstály pneumatiky Continental PremiumContact 7 s vyrovnanými výkony na mokru i suchu, následované plášti Michelin Primacy 4+ a Bridgestone Turanza T005. Výsledky testu, včetně hodnocení jednotlivých disciplín, jsou uvedeny v následujících tabulkách.

Výsledky testu budgetových pneumatik 205/55 R16

Výsledky testu budgetových letních pneumatik v rozměru 205/55 R16 - Autoklub ČR 2023 
MístoNázev dezénu
1.Semperit Speed-Life 3
2.Firestone Roadhawk
3.Dunlop Sport Bluresponse
4.Kumho Ecsta HS52
5.Apollo Alnac 4G
6.Matador Hectorra 5
7.Tomket Sport 1
8.Imperial Ecodriver 5
9.Double Coin DC99
10.Profil Prosport 2

Letní pneu 205/55 R16 ekonomické třídy s dopravou zdarma

Výsledky testu prémiových pneu 205/55 R16

Výsledky testu prémiových letních pneumatik v rozměru 205/55 R16 - Autoklub ČR 2023 
MístoNázev dezénu
1.Continental PremiumContact 7
2.Michelin Primacy 4+
3.Bridgestone Turanza T005
4.Pirelli Cinturato P7
5.Uniroyal RainSport 5
6.Nokian WetProof
7.Vredestein Ultrac
8.Goodyear EfficientGrip Performance
9.Hankook Ventus Prime 4
10.Firestone Roadhawk

Prémiové letní pneumatiky 205/55 R16 s dopravou zdarma

Zdroj info: Autoklub ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Fotogalerie (3 fotek)

Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články